Gotland har många bra restauranger och det produceras kulinariskt intressanta råvaror på ön. Det innebär fina förutsättningar för så kallad måltidsturism – och det har Tillväxt Gotland tagit fasta på. De har nu lämnat in en ansökan på 9,5 miljoner kronor för att utöka satsningen på just måltidsturism.
– Under flera år har många bra idéer kommit fram. Det finns flera projekt vi vill genomföra, men vi är en ideellt arbetande styrelse och behöver expertkompetens som vi inte sitter på, säger Magnus Larsson, ordförande Gotlands Krögarförening.
LÄS MER:
Föreningen söker pengar från EU för att kunna utveckla turismen utanför den egentliga säsongen på Gotland.
– Vi tar hjälp av Therese Mithander som är expert på det här, säger Magnus Larsson.
Om allt går igenom och krögarföreningen får pengarna vet de i juni i år.
– Först då kan vi ta tag i satsningarna och för gotlänningarnas del handlar det om evenemang som blir av först nästa år, säger Magnus Larsson.
Syftet är alltså att förlänga turistsäsongen på Gotland, något som det arbetats hårt med i många år. Primörpremiären är en i raden av liknande satsningar. Grundantagandet utgår från att Gotland har både bra restauranger och råvaror, på en färjeresas avstånd finns många som kan lockas av det.
– Precis så är det, säger Magnus Larsson.
Sammanslutningen Gotland Gastronomy arrangerade en långhelg i sparrisens tecken i fjol. Festivalen har två mat- och dryckesfestivaler planerade i år. Den första redan 25-28 april i år.