GotlÀndska delikatesser i BBC-program

Det engelska tv-bolaget filmar pÄ Gotland för en ny sÀsong av The hairy bikers. Tryffel, saffran, lamm och krÀftor har lockat britterna till ön.

The hairy bikers:
Simon "Si" King och Dave Myers

The hairy bikers: Simon "Si" King och Dave Myers

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

TV-INSPELNING2015-07-23 15:07

Ett produktionsteam pÄ runt tio personer roddar inför inspelningarna pÄ Smakrike i Ljugarn. TvÄ lÄnghÄriga tv-kockar i motorcykelklÀder och solglasögon stÄr i regnet och dricker kaffe. En regissör gÄr runt och muttrar surt, om det Àr över vÀder eller bÄngstyriga programledare förstÄr man inte riktigt.

– Ska det hĂ€r förestĂ€lla Sveriges soligaste plats? frĂ„gar Dave Myers, en av de skĂ€ggiga programledarna. Sen försvinner han pliktskyldigt ivĂ€g pĂ„ motorcykeln för att filma nĂ„gra miljöbilder.

The hairy bikers har gjort Ă„tskilliga matprogram under flera Ă„r, dĂ€r Dave Myers tillsammans med Simon "Si" King har rest runt och lagat mat i Storbritannien och över delar av vĂ€rlden. Gotland Ă€r sista anhalten i programserien The hairy bikers northern exposure, dĂ€r de lagar mat i lĂ€nderna kring Östersjön med de lokala delikatesser och recept som stĂ„r till buds. Resan startade för tvĂ„ mĂ„nader sedan och de har gjort nedslag i bland annat Baltikum, Ryssland och Finland. FrĂ„n Sverige filmas det för tvĂ„ avsnitt.

Till Gotland har de kommit till lite fel tid pÄ sÀsongen med tanke pÄ den, i omvÀrlden okÀnda svenska delikatessen som fick dem att komma hit.

– Det Ă€r tryffeln som lockar dem hit. Det Ă€r ju lite konstigt att de kommer nu, det Ă€r inte direkt tryffelsĂ€song, sĂ€ger Rickard Hasselblad pĂ„ Smakrike, som har tagit ut tryffel ur frysen inför förmiddagens matlagning.

Förutom Smakrike kommer The hairy bikers gotlandstur innehÄlla besök pÄ bland annat Lilla Bjers och Furillen. I Ljugarn kommer det tillagas en brunch under förmiddagen, med den gyllene svampen i centrum.

– En brunch passar in pĂ„ de hĂ€r killarna. Men vi tar bort de traditionella grejerna sĂ„som Ă€ggröra, sĂ€ger Rickard Hasselblad.

Det var planerat att The hairy bikers skulle göra sitt gotlÀndska gÀstspel under förra Äret men dÄ blev det instÀllt.

– Sen var de hĂ€r och rekade i vĂ„ras, och det var dĂ„ vi visade vad vi gjorde med tryffel.

Det Àr mycket förberedelser och planering innan matlagningen kan börja. Programmets producent kommer in med papper för Rickard Hasselblad att skriva pÄ.

– Vi skulle ha börjat för ungefĂ€r en halvtimme sedan. Men det kĂ€nns kul. Det Ă€r ju skojigt att vara med, sĂ€ger krögaren.

BBC:s The Hairy Bikers northern exposure kommer att ha premiÀr i Storbritannien i september pÄ BBC Two. Till Sverige berÀknas programserien visas runt nyÄr.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om