På söndag släpps "Björnstad" på HBO Nordic och efter lång väntan ska Linn Gottfridsson få se det färdiga resultatet av hennes och manusförfattarkollegorna Anders Weidemanns och Antonia Pyks ansträngning.
– Äntligen känner jag, det är dags. Eftersom manuset alltid är först ut så blir det så lång väntan. Det blir spännande att se hur den tas emot, jag hoppas verkligen att många vill se serien.
Det har hunnit gå ett och ett halvt år sedan hon blev klar med manusarbetet, som hon ägnat ett helt år åt.
– Nu är jag inne i ett annat projekt, men jag har sett serien färdigklippt, dock inte ljudlagd och ljussatt, säger Linn Gottfridsson.
"Björnstad" är baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn från 2016.
– Alla böcker passar inte för att filmatiseras, men Björnstad tyckte jag verkligen gjorde det. Det är en väldigt angelägen historia och den rymmer många känslor. Att ta tillvara på kärnan i boken och värna den är viktigt vid en adaption, säger Linn Gottfridsson.
I den fiktiva, norrbottniska orten Björnstad kretsar allt kring hockeylaget. Före detta NHL-proffset Peter Andersson, spelad av Ulf Stenberg, återvänder till sin hemort för att träna juniorlaget, vars framgångar är en angelägenhet för hela det lilla samhället. Men så anklagas klubbens unga stjärnskott för ett grovt övergrepp.
– Historien lockade mig för att den både handlar om en hel stad och en familj, både nära relationer och ett stort sammanhang. Den kändes helt enkelt värd att slita för, det är mycket jobb, säger Linn Gottfridsson.
Manusarbetet innebar att hon fick lära känna en ny värld – ishockeyns.
– Livet i Björnstad kretsar runt ishockey och jag var inte så insatt, men det fanns å andra sidan otroligt många andra i produktionen som var det och plötsligt märkte jag att jag satt och läste om hockey på sportsidorna, berättar Linn Gottfridsson.
De yttre omständigheterna i "Björnstad" kan tyckas ligga långt från Linn Gottfridssons eget liv.
– Alla historier har sitt eget DNA som man måste in och undersöka och försöka förstå sig på, men i grunden finns oftast något mellanmänskligt även om det här handlar om hockeykillar och jag var en hästtjej i den åldern. Sen tycker jag väldigt mycket om att skriva om och för unga, det har jag alltid gjort, säger Linn Gustafsson och utvecklar:
– Barn och unga är ofta väldigt utsatta. De gör mycket för första gången och utvecklas i en rasande takt, så det är svårt att hinna landa i vem man är.
Intresset för film och teater väcktes under den egna uppväxten i Visby innerstad. Linn Gottfridsson besökte flitigt stans biografer Röda kvarn, Hans och Roxy och var ett av barnen i Towan Obradors gycklargrupp.
– Som många andra där sökte jag mig till ett kreativt yrke. Jag pluggade filmvetenskap och jobbade på inspelningar, men insåg att själva historien var det jag tyckte var intressantast.
Hon fortsatte på DI:s manuslinje och har de senaste 20 åren arbetat som manusförfattare. 2016 debuterade hon som barnboksförfattare med "En Myras liv". Tre böcker har det hunnit bli om Myran, nu hoppas Linn Gottfridsson få tid för nya barnboksprojekt.
– Där får man verkligen göra vad man vill, det är en otrolig frihet, men segare skrivprocess. Jag gillar variationen. Att gå emellan manus och böcker är idealet, säger Linn Gottfridsson.