Kjell Häglund vill revolutionera tv-kritiken

Redan under uppväxtåren i Roma fascinerades Kjell Häglund av tv-seriernas värld. Med en mission att förändra tv-kritiken förser den nyåtervända gotlänningen varje vecka tv-publiken med sitt nyhetsbrev "Tv-dags med Kjell Häglund."

Kjell Häglund flyttade tillbaka till Gotland på heltid i augusti. Att det blev just huset i Barlingbo handlade mycket om att förutsättningarna för att odla var goda där.

Kjell Häglund flyttade tillbaka till Gotland på heltid i augusti. Att det blev just huset i Barlingbo handlade mycket om att förutsättningarna för att odla var goda där.

Foto: Vilda Engström

Tv-serier2022-05-13 07:10

Kjell Häglund, som fyller 58 år i sommar, växte upp i Roma och gick sina grundskoleår i den då elevrika Romaskolan. Efter gymnasiet i Visby började han jobba som musikrecensent på Gotlands Tidningar och fortsatte sedan med en karriär som journalist. 

Han slog igenom som popskribent på Aftonbladet och 1992 var han med och startade tidningen Pop, med den engelska och amerikanska popkulturkritiken som förlaga.

– Den byggde på att popkritiken skulle få samma tyngd som litteraturkritiken. Kontentan var att skriva om det som betraktades som lägre kultur men på en hög nivå, säger Kjell Häglund, som menar att kulturkritiken på den tiden hade en helt annan tyngd än i dag.

undefined
Kjell Häglund säger att han precis hinner med att se det han behöver se. "De negativa är ju att jag aldrig kan ta ledigt över jul, nyår eller på semestern, jag tänker att det är min plikt att leverera ett nyhetsbrev i veckan, det är det jag har lovat".

Numera jobbar han på contentbyrån Make your mark och det från Gotland. I augusti lämnade han och frun Moa Duvner villan i Nacka för en liten gård i Barlingbos nordvästra hörn, precis på gränsen till Endre och Follingbo. Trots att det inte är långt från uppväxtens Roma, är platsen ändå ny för dem båda.

– Jag har varit på rätt få platser på den här sidan om Visbyvägen, som den heter i Roma, konstaterar Kjell Häglund.

En pandemiflytt, kallar han beslutet att återvända till ön på heltid. Våren 2020 började han som så många andra jobba hemma, samtidigt som hans fru genomgick en större operation och var sjukskriven. Att undvika smitta var av högsta vikt och därmed kom paret att spendera ovanligt mycket tid i sommarhuset i Burs, som de tagit över efter Kjells föräldrar.

En spontan budgivning på ett hus i Havdhem sommaren 2020, ett köp de senare drog sig ur, blev startskottet på en husjakt på Gotland. Visa av det väderutsatta läget vid havet i Burs, sökte de sig inåt landet och hamnade tillslut i Barlingbo.

– Det här stället kunde få oss att börja odla på allvar, här var det redan påbörjat. Trädgården tar sin tid, nu till exempel måste tomaterna tas in varje natt och sparisen som har kommit upp måste skyddas från frosten, säger Kjell Häglund och fortsätter:

– Min fru ligger före mig i kunskaper, jag haltar efter. Ofta får jag kom ihåg-listor och sms och då är det skönt att ha flexibel arbetstid.

De har erfarit sin första vinter på den gotländska landsbygden, med 200 meter väg ner till huset som de själva ansvarar för att snöröja och så insikten om årstidernas växlingar och dagsljusets betydelse utanför gatlyktornas sken. Även i Nacka bodde de naturskönt, nära vattnet, men det här är något annat.

– Det är tio minuter från stan och ändå verkligen landsbygd, säger han.

undefined
Kjell Häglund flyttade tillbaka till Gotland på heltid i augusti. Att det blev just huset i Barlingbo handlade mycket om att förutsättningarna för att odla var goda där.

Hustrun Moa, som är specialpedagog jobbar i skolorna i Roma, Kräklingbo och Dalhem, medan Kjell fortsatt jobbar hemma.

– Jag trivs med att jobba hemma men jag har börjat åka in till Visby ibland och jag funderar på att jobba i Visby en dag i veckan eller så.

Från Barlingbo skickar han också varje söndagsmorgon klockan 8.30 ut sitt nyhetsbrev "Tv-dags med Kjell Häglund", en fortsättning på succébloggen med samma namn. 

– Den verksamheten har en ganska stor betydelse för mig, nästan filosofisk. Det handlar om kulturkritiken i stort.

Kjell Häglunds vurm för tv går tillbaka till barndomen i Roma.

– Jag har alltid älskat tv, ända sedan jag var barn. Man ironiserar ofta över SVT:s utbud då, men de hade ett fantastiskt utbud, jag fick verkligen en fantastiskt tv-fostran av SVT, importen var klockren, med de bästa engelska och amerikanska serierna.

Med tiden kom hans nördiga intresse för tv-serier kom att bli mer än bara en hobby.

– Jag har skrivit om tv och film under hela min yrkeskarriär.

undefined
"Jag skriver på ett väldigt speciellt sätt, jag skriver väldigt snabbt – det hade inte funkat om jag hade fått skrivkramp. Jag skriver i princip medan jag tittar", säger Kjell Häglund, som ser oftast serier i högre hastighet.

Kring millennieskiftet fanns ingen svensk tv-kritik att tala om, menar Kjell Häglund. Ur den avsaknaden föddes hans och hans bror Magnus Häglunds blogg Weird Science.

– Vi höll på och chattade med varandra om olika tv-serier och kände att varför inte förlänga den här chattkonversationen till en blogg? 

Bloggen fick stor uppmärksamhet.

– Det blev egentligen en obegriplig framgång, säger Kjell Häglund, som snart gick från att vara i princip ensam skribent till att plocka ihop en hel redaktion av de vassaste hobby-tv-skribenterna.

Bloggen växte och utvecklades, i en tid då filmen hade en given plats på kultursidorna, medan tv fortfarande behandlades styvmoderligt på nöjessidorna. 2013 gick Weird Science samman med då bästa tablåappen Tv-dags och med Netflix och HBO:s intåg på den svenska marknaden fick även de stora, etablerade redaktionerna upp ögonen för tv-kritiken.

– Runt 2017-2018 stod vi på toppen, vi hade hög trafik och höga siffror och det pratades om uppköp, säger Kjell Häglund.

Tv-dags sex delägare uppvaktades från flera håll.

– Men vi kunde inte enas och vi tänkte att vi väntar tills det kommer ett bud som känns klockrent. Vi förstod inte då att vi stod på topp. Den svenska tv-kritiken haltade fortfarande, den var inte riktigt bra, men ur ett branschperspektiv var Tv-dags inte lika betydande längre.

undefined
Netflix och HBO:s inträde på den svenska marknaden fick även de stora, etablerade redaktionerna att börja skriva om tv.

De fick istället trappa ner verksamheten, de kunde inte längre uppdatera appen, skribenterna skrev alltmer sällan och intäkterna uteblev.

– Då kände jag att jag ville göra det på ett nytt sätt, framför allt kände jag behovet när det händer så mycket nytt inom tv.

Det blev nyhetsbrevet "Tv-dags med Kjell Häglund", en enmansshow som firar ett år 23 maj. Trots att intresset för tv-serier exploderat och det skrivs spaltmeter med tv-tips och avsnittssammanfattningar så ser han fortsatt ett behov av en annan sorts kritik för de initierade tv-tittarna, som fäster bakåt i tv-seriehistorien på det sätt som är självklart för exempelvis litteraturkritiken. 

– Det här är en pågående tv-kritik som hela tiden utvecklas och som jag hoppas påverkar annan tv-kritik i Sverige.

undefined
Hugh Laurie spelade huvudrollen som doktor Gregory House i åtta säsonger av "House".

Kjell Häglund vill ge perspektiv, dra de långa linjerna och kombinerar gärna sina mångåriga tv-kunskaper med det högst personliga. Som när han skrev om ett berörande avsnitt av "House" där ett foster var tvunget att plockas ut extremt tidigt, med alla de risker det innebär, och han knöt an till sina egna erfarenheter då hans son föddes för tidigt. 

– Man lever med tv-serier på ett sätt som man inte gör med film. Tv-serier blir levande på ett annat sätt och är viktiga för människor, även om de brister i vissa aspekter. Många kritiker är väldigt inriktade på att hitta ytliga brister, jag är mer inne på att se serier växa över tid, säger Kjell Häglund.

Kjells bästa tv-tips

Heartstopper (Netflix)

Första säsongen består av åtta avsnitt á 30 minuter.

Baserad på Alice Osemans serieromaner för unga vuxna.

"Jag tycker att den är intressant överförd från serieroman för unga vuxna, till en tv-serie som är helt avväpnande och charmig för alla. Jag föll helt pladask för den. Den är också väldigt lättittad.

I sitt senaste nyhetsbrev skriver Kjell Häglund även om bland annat svenska "Clark", Jonas Åkerlunds fartfyllda skildring av Sveriges mest (ö)kända brottsling Clark Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!