Sakta framåt för rödgröna styret

Två år har gått sedan valet 2014. Hur har det gått för den rödgröna alliansens ambitioner? GA kollar läget efter första halvlek.

"Mycket kvar att göra". Tycker Kirsten Åkerman på Svenskt näringsliv.

"Mycket kvar att göra". Tycker Kirsten Åkerman på Svenskt näringsliv.

Foto: Rolf Jönsson

Två år sedan valet (GA)2016-09-17 06:00

Inför valet 2014 hade inga fasta allianser knutits mellan vare sig de rödgröna eller de borgerliga partierna på Gotland. Väljarna bjöds därför inte på några orubbliga vallöften. Men efter valet formulerade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet en gemensam avsiktsförklaring för den kommande mandatperioden.

Avsiktsförklaringen innehåller fler ”vill” än ”ska”, men två år efter valet har det hänt saker på flera punkter: Satsningen på ett grönt centrum på Lövsta invigdes i fjol och nya lösningar för VA-utbyggnaden är på gång. Och trots att det har sparats på kollektivtrafiken, så har det tillkommit åtminstone några turer på stomlinjerna.

I de regionala köken skulle andelen ekologisk mat öka. Här går det sakta framåt och hittills har ökningen bara blivit en procent. Det blev ett litet bakslag i år när det ekonomiska läget gjorde att man ibland tvingas välja billigare konventionella varor i stället för ekologiska.

Befolkningsutvecklingen är ett av de utvecklingsområden som lyfts fram i avsiktsförklaringen. Bostadsbristen i Visby kan bli värre när försvaret återetablerar sig på ön, men i regionens ägardirektiv till Gotlandshem slås det fast att bolaget ska bygga minst 400 nya lägenheter till 2020. Åtminstone någon av satsningarna ska förläggas utanför Visby. Hittills är 240 lägenheter planerade och fler är på gång, så även här ser det ut som att de styrande är på frammarsch.

Företagsklimatet var en het fråga i valrörelsen 2014. ”Vi vill skapa bra förutsättningar för näringslivet att utvecklas genom en tydlig prioritering av regionens service och stöd”, skrev man i avsiktsförklaringen.

Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt näringsliv, märker att viljan finns men är långt ifrån nöjd:

– Det finns i dag en medvetenhet om att det måste bli förändringar i attyder och metoder, men det sker inte i praktiken. Det finns mycket kvar att göra. säger Kirsten Åkerman.

Moderaternas Simon Härenstam har under mandatperioden med intresse följt hur det går för den rödgröna avsiktsförklaringen. Han är inte särskilt imponerad av de rödgrönas styre och tycker att deras avsiktsförklaring spänner över ett för brett register.

– Politik handlar om att prioritera, men de försöker att täcka in allt och lovar allt till alla. Man kan inte styra med en avsiktsförklaring med så många mål. Detta gör det jättesvårt för tjänstemännen att prioritera, säger Simon Härenstam.

En fråga som inte berörs med ett ord i avsiktsförklaringen är ekonomin.

– Och det ser vi nu, när vi sitter i den värsta ekonomiska sitiuationen på överskådlig tid, säger Simon Härenstam.

Eva Nypelius (C) tycker att det är positivt att det har skapats ett vattenverk i Herrvik och ett grönt centrum, men som oppositionsråd är hon också mycket skeptisk till de rödgrönas styre och frågar sig om de verkligen vill styra Gotland.

– Besluten tar tid och är dåligt förankrade, tycker hon.

Det Eva Nypelius saknar mest är en tydlig riktning när det gäller ekonomin. Att regionstyrelsen i augusti utdelade ett "frikort" till hälso- och sjukvårdsnämnden och gav den tillåtelse att dra över sin budget med 80 miljoner kronor ser hon som ett sådant exempel.

– Det saknas politisk ledning och styrning. I juni var vi överens om de ekonomiska målen, sedan släppte man det helt. Vi i oppositionen har försökt att ställa upp, men majoriteten orkar inte hålla i. Har man inte ordning på ekonomin kan man inte genomföra någonting annat, säger Eva Nypelius.

Avsiktsförklaringen

Avsiktsförklaringen presenterades i november 2014. Här formulerade S, V och MP tre huvudområden för sitt styre:

Hållbar utveckling. Bland annat satsningar på bättre näringslivsklimat och grönt centrum.

Investera för framtiden. Satsningar på bostäder och kollektivtrafik.

Trygga välfärden. Bland annat arbete mot arbetslöshet och satsningar på skola och folkhälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om