GA, GT och Helagotland gör gemensam sak

Helagotland.se, Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar går i dag samman för att stötta Ukrainas befolkning.

Helagotland.se, Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar går i dag samman för att stötta Ukrainas befolkning.

Foto: Montage (Aris Messinis (AFP/TT)/Malin Stenström)

Ukraina2022-02-26 08:10

Som publicister är oberoende, saklighet och opartiskhet ledord vi håller hårt i. Men när det kommer till att välja mellan demokrati och diktatur, mellan krig och fred, mellan det fria ordet och censur så är valet att överse dessa publicistiska ideal inte svårt. Vi står bakom Ukrainas befolkning!

När vi i tidningarna intervjuar gotlänningar med nära band till Ukraina återkommer de flesta till en och samma känsla: Maktlöshet. På sköra telefonlinjer samtalar de med anhöriga, släkt och vänner som hamnat mitt i kriget. De kan lyssna, stötta och gråta tillsammans, men de kan inte göra något för att förändra den mardröm som deras nära och kära hamnat i.

Vi vill göra vad vi kan! Helagotland.se, Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar går i dag samman för att stötta Ukrainas befolkning. I samarbete med Röda Korset på Gotland samlar vi in pengar som går till att hjälpa befolkningen på plats. På redaktionellt utrymme i tidningarna och på Helagotland.se kommer vi med start idag att ge plats åt Röda Korsets budskap.

Fler hjälporganisationer finns, men vi har valt Röda Korset då de har en väl förankrad verksamhet på Gotland. De har även varit på plats i Ukraina i åtta år och stöttat människor i konfliktområden med bland annat mat, värme, bostäder och vård. Efter den storskaliga ryska invasionen har arbetet intensifierats och livräddande insatser har högsta prioritet.

Vill du vara med och ge ett bidrag, gör såhär: Swisha valfritt belopp till 900 80 79. Det går också bra att sätta in pengar via bankgiro: 900-8004. Mer information om insamlingen finns på Röda Korsets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!