Totalt 18,1 miljoner kronor kommer att betalas ut i kyrkoantikvariska medel till restaurering av de gotländska kyrkorna. Summan motsvarar 60 procent av det sökta beloppet på nära 30 miljoner kronor.
De största projekten som beviljades medel är utvändig restaurering av Bunge kyrka som ska genomgå såväl tak- som fasadrestaurering. I Fardhems kyrka ska en större invändig restaurering ske, bland annat ska en översyn av säkerhetsåtgärder gällande elen göras. Övriga projekt är bland annat Fårö kyrka där fönster och dörrar ska renoveras. I Ganthems kyrka ska diverse träinventarier och dopfunten konserveras och i Gothem ska nu handikappsramp byggas.
I fjol delades totalt 25,4 miljoner kronor ut till restaurering av kyrkorna på Gotland. I år blev beloppet alltså lägre.
– 18 miljoner är ganska mycket pengar men vi har ett minskat antal medlemmar, saker kostar mer och vi får lägre ersättning för restaurering. Det är klart att det är allvarligt, säger stiftsantikvarie Rebecka Svensson.
De minskade intäkterna kommer att påverka öns kyrkor.
– Det kommer inte att märkas i dag men om 15-20 år. Om man inte underhåller kyrkorna så blir underhållet eftersatt. Men det är ingen kyrka som kommer att rasa ihop, säger Rebecka Svensson.
Kyrkostyrelsens arbetsutskott beslutade i maj om fördelning av kyrkoantikvarisk ersättning mellan stiften. Beloppen följer de direktiv som vi tidigare fått i Kyrkokansliets bedömningsgrunder vilket innebär att det i alla projekt finns en egen instans för församlingen. Nu ska den kyrkoantikvariska ersättningen ses över.
Sedan länge har det diskuterats, bland annat i en tidigare remissomgång 2015, hur den kyrkoantikvariska ersättningen ska vara utformad. Nuvarande modell med ett ansökningsbaserat förfarande är man inte helt nöjd med och istället har Kyrkokansliet nu föreslagit att en fördelning ska ske utifrån ett antal nyckeltal, såsom antal kyrkor i stiften, storlek och tidigare förbrukade medel.
Det förslaget är nu ute på remiss och stiftsstyrelsen gav stiftsantikvarie Rebecka Svensson och stiftsprost Richard Wottle i uppdrag att besvara den. Den nya fördelningsmodellen är planerad att gälla från ansökningsåret 2019, alltså för de åtgärder som är planerade för 2021-22.