Socialnämnden har tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämnden varit de två av regionens nämnder som haft svårast att redovisa positiva resultat när det gäller ekonomin, och även i år ser det ut som att socialnämnden kommer att ha minussiffror. Sommarens prognoser pekade på ett minus på 20 miljoner kronor, men nu befaras underskottet stiga till 28 miljoner kronor.
– Det har ramlat på mera, säger nämndens ordförande, Håkan Ericsson (S) och fortsätter:
– Av de 28 miljonerna beror 20 av dem på att staten inte betalar som de ska.
LÄS MER: Så ska nämnden få ordning på ekonomin
En verksamhet som går minus är den kring ensamkommande unga, efter att Migrationsverket minskat sin ersättning samtidigt som färre ungdomar kommit till Sverige.
– Staten sa att vi skulle ta emot fler ensamkommande unga, men det har inte kommit några. Vi har byggt upp en verksamhet som står och kostar, säger Håkan Ericsson.
– Vi har gått från runt 100 anställda inom Haima till 13-14 personer. Om vi inte får fler ungdomar kommer det inte att finnas någon verksamhet om ett år, säger socialdirektör Marica Gardell.
En annan anledning till underskottet är regeringens nya LSS-direktiv, som gör att större kostnader läggs på landets kommuner.
– Då får vi betala istället, konstaterar Håkan Ericsson.
Men det är inte bara staten som gör att socialnämnden går minus.
– Vi har allt för många, dyra placeringar inom barn- och ungdomsvården, säger Håkan Ericsson.
Samtidigt ökar antalet barn som befinner sig i utsatta situationer.
– Det pågår ett arbete för att minska antalet och vi kommer att fortsätta med vårt förebyggande arbete, säger Håkan Ericsson.
Trots socialnämndens beräknade minus ligger Gotland i nivå med resten av landet. När det kommer till äldreomsorg, särskilt boende och omsorg av funktionshindrade ligger Gotland under rikssnittet.
– Vi har ett pris under medel med hög kvalitet, säger Marica Gardell.