BETYG Så är utelivet för de gotländska ungdomarna

Vilka nyktra mötesplatser finns för Gotlands ungdomar? Och vilka insatser sätts in under tider då stora mängder alkohol förtärs? Det har UNF undersökt. "Vi måste bli mycket bättre".

Mötesplats. Puma är en av öns ungdomsgårdar.

Mötesplats. Puma är en av öns ungdomsgårdar.

Foto: Malin Stenström/arkivbild

Undersökning2016-10-27 12:30

Ungdomens Nyheterhetsförbund, UNF, har undersökt hur utelivet är för Gotlands ungdomar. I undersökningen har man fått svara på sju frågor om ungas inflytande i regionen, deras tillgång till nyktra mötesplatser, variationen och marknadsföringen av dessa samt vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

Gotland fick det genomsnittliga betyget 3,5 på en femgradig skala, där tre är godkänt. Trots betyget godkänt finns mycket kvar att göra, menar Caroline Linder, distriktsordförande i UNF Gotland.

– Gotland är okej, men vi måste bli mycket bättre. Det görs inte tillräckligt med tanke på hur många ungdomar som strövar runt på gatorna och roar sig med alkohol och droger, säger hon.

På Gotland finns det i dag ungdomsgårdar i Visby, Roma, Slite, Fårösund, Hemse och Klintehamn. Men det räcker inte, menar Caroline Linder.

– Vi behöver fler nyktra mötesplatser och ungdomsgårdar.

– De nyktra mötesplatserna utanför skolan och hemmet är viktiga för oss och det är där vi får chans att utvecklas och påverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!