Gotländska tonåringar toppar drogstatistiken

Det är vanligare att gotländska skolungdomar prövar narkotika, än elever i andra delar av landet. Framför allt är det cannabis som lockar dem.

Ulf Guttormsson hoppas att enkätens resultat kan ge länen den information de behöver för att utveckla sitt förebyggande arbete.

Ulf Guttormsson hoppas att enkätens resultat kan ge länen den information de behöver för att utveckla sitt förebyggande arbete.

Foto: Jimmie Hjärtström

UNDERSÖKNING2019-07-06 06:55

Gotland har länge toppat statistiken när det kommer till tonåringar som har testat alkohol, tobak och narkotika. Detta enligt de enkäter som CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, genomför med jämna mellanrum. Enkäterna skickas då till skolor i hela landet och eleverna får sedan besvara ett antal frågor kring deras användande av olika substanser.

– Gotland har legat över riksgenomsnittet under alla år som vi har gjort enkäten sedan slutet av 1970-talet. När det kommer till narkotikan är det i princip enbart cannabis i den åldern, berättar Ulf Guttormsson som är utredare på CAN.

Den senaste enkäten gjordes åren 2017 och 2018. Då var det alla elever i årskurs nio samt alla elever i årskurs två på gymnasiet som fick besvara frågorna. Resultatet visade att tio procent av niorna hade provat narkotika under det senaste året, och tjugo procent av gymnasieeleverna. Detta kan jämföras med riksgenomsnittet som låg på sju procent för niorna och sexton procent för gymnasiet. Gotland blev därmed, tillsammans med Jämtland, det län där flest skolungdomar hade testat narkotika. Varför Gotland har legat över riksgenomsnittet under så pass lång tid finns det inget givet svar på. Men CAN:s länsombudsman Monica Engström Thomsson har sina teorier.

– Man vet inte vad det beror på men om man tittar på övriga undersökningar så ser man ett mönster. Jag tror att det kan bero på att Gotland är litet. Kommer du i fel krets kan det vara svårt att ta sig ur. Det är en liten del av problematiken, säger hon.

LÄS ÄVEN:Stort intresse för kväll om droger bland unga

Att allt fler gotländska ungdomar tar steget och testar narkotika är en problematik som polisen och även regionen har uppmärksammat. De har därför ingått en överenskommelse kring hur man ska arbeta förebyggande mot droger.

Enligt Ulf Guttormsson är CAN:s enkäter bra för att ge länen en lägesbild så att de sedan kan fatta beslut kring vad de ska lägga sitt krut på. Han menar att det överlag är viktigt att försöka minska användandet av alla substanser.

– Detta då de som börjar med droger ofta tenderar att fortsätta, säger Ulf Guttormsson.

Monica Engström Thomsson framhäver dock att man bör påminna sig om att det inte är alla gotländska ungdomar det handlar om.

– Folk ska inte heller tro att alla ungdomar knarkar. Man måste komma ihåg att i det stora hela så är det ganska få det handlar om men tillräckligt många för att vara för många, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om