Tanken med satsningen, som är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet, Uppsala universitet och Fenomenalen, är att på ett lättsamt sätt locka unga till forskaryrket, och för att visa bredden av allt kul man kan hålla på med inom den arbetskategorin.
Under fredagen var Hemseskolans årskurs sju på plats i Visby, och de fick vara med och experimentera med lite av varje.
Vid en av stationerna fick eleverna ta på sig både labbrock och skyddsglasögon. Därefter fick de var sitt provrör med metallsalt i som de sedan skulle låta ligga i en vätska kallad vattenglas, ett slags betongbehandlingsmedel. Det var Riksantikvarieämbetets Sara Norrehed som förevisade eleverna det experiment som kallades för kemisk trädgård.
– Salt är viktigt när man till exempel ska konservera saker. Ta en träbit som legat i vatten länge till exempel. Om man tar upp den och låter den vara som den är, så kommer den förstöras, berättar hon, och visar en ledsen gammal träbit.
I nästa stund får de känna och titta på ett annat stycke från samma träbit, men som blivit behandlad med salt. Skillnaden är stor och visar hur träbiten kan bevaras. Efter det visas en modernare metod, allt medan elevernas experiment växer till färgglada formationer i provrören.
– Kommer det här att sprängas? Undrar en av eleverna.
Vid en annan station visar Kaj Thuresson ramaspektrometri, där han med hjälp av laser kan analysera olika slags material:
– Den här maskinen används även av polisen för att bekämpa terrorism. Om du har en väska som kanske innehåller en bomb så vill man inte gärna gå fram och öppna väskan. Då står man hellre runt hörnet och kikar med den här maskinen.