De senaste 15 åren har i snitt 13 kvinnor och 4 män upp till 24 år vårdads på sjukhus för avsiktlig självdestruktiv handling på Gotland. De senaste åren har i snitt 15 kvinnor och 6 män vårdats per år, visar statistik från Socialstyrelsen.
– Om man ser till hela tidsperioden är tendensen att det ökar, men det är olika år från år. Sedan sker det naturligtvis en hel del självskador som inte leder till en sjukhusvistelse, säger Veronica Hermann, folkhälsostrateg på Region Gotland.
Också från skolan finns uppgifter på att allt fler unga mår psykiskt dåligt.
– Barn- och elevhälsan berättar att de ser en ökning av psykisk ohälsa bland unga. Vi vet ju också att sjukskrivningar som beror på stress och ångest ökar bland vuxna.
Veronica Hermann är positiv till Maria Erikssons och Marlene Jonssons initiativ att starta en stödverksamhet för anhöriga till självskadare.
– Det är jättebra, vi behöver insatser både från civilsamhället och från regionen. Det är viktigt att vi pratar om det och ett sådant här initiativ hjälper till att lyfta frågan och hålla den levande.
Finns det något stöd för anhöriga på Gotland i dag?
– Inom regionen finns "anhörigstödet" som erbjuder stöd för alla typer av anhöriga. De håller även på att utveckla en stödverksamhet för just anhöriga till personer med självskadebeteende.
Var kan de med självskadebeteende vända sig?
– I ett första steg skulle jag generellt tipsa om att kontakta antingen barn- och elevhälsan på skolan eller barn och ungdomspsykiatrin, säger Veronica Hermann.