Nästa vecka öppnas mottagningsplatsen och telefonlinjen till regionens nya satsning "Första linjen", mottagningen som ska hjälpa barn och unga i kampen mot psykisk ohälsa. Under torsdagen anordnades öppet hus vid platsen för mottagningen, i regionens lokaler på Fortunagatan 1 i norra Visby.
– Det har aldrig varit lätt att vara tonåring eller barn, men det känns som att det är svårare nu än någonsin. Vi är totalt övertygade om det är den här vägen vi måste vandra, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Fem anställda ska bemanna mottagningen som man hoppas ska kunna förebygga svårare former av psykisk ohälsa bland barn och unga och samtidigt ge råd åt föräldrar.
– Tar man mod till sig och vågar ringa en gång måste man få svar. Det behöver vara tillgängligt och man ska få hjälp så snabbt som möjligt, säger Matilda Schwan, en av de anställda.
Josefin Bertvig har tidigare varit skolkurator.
– Jag tror väldigt mycket på den här idén. Barnen är framtiden och det är de vi ska satsa på.
Kjell Gardarfve, enhetschef vid socialtjänstens familjestödsenhet, tror att ett sätt att hjälpa barn och unga i tid är att ge dem möjligheten att få prata.
– Målbilden är att ge gotländska barn och familjer endast ett nummer att ringa för att få råd och stöd. I dag finns flera nummer, vårt mål är enbart ett och vi menar att den här samverkan är ett steg framåt.
"Första linjen" riktar sig till barn och unga mellan 6 och 17 år. Projektet, som ska utvärderas under hösten, är ett samarbete mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
– Det kommer bli spännande att följa det här och vi är spända på att få se resultatet, säger Mats-Ola Rödén.
simon.nilsson@gotlandsmedia.se