Trots att sexdebuten sker vid ungefär samma ålder i dag som för 20 år sedan, 16 år för tjejerna och 17 år bland killarna, upplever vissa att pressen har ökat.
– Jag vet jättemånga som ångrar sig, som bara haft sex för att ha sex, säger Fanny Lövgren.
– När vi var 13 var det tufft att ha sex tidigt, säger Maja Gillros.
De går andra året på Wisbygymnasiets samhällsprogram med inriktning beteende. Skolan har precis slutat för dagen och de sitter tillsammans med klasskompisen Konrad Karlsson i kafeterian. Framför dem ligger boken ”Alla borde vara feminister” av Chimamanda Ngozi.
– Många tar sig friheten att ta på tjejer, man har ingen respekt, säger Fanny Lövgren.
Den senaste tidens sexofredanden har väckt starka känslor bland ungdomarna.
– Jag blir äcklad. Det är så sjukt att unga människor gör så. Men de lär sig av de vuxna, säger Fanny Lövgren.
För att undvika liknande incidenter måste skolan bli bättre på sexualkunskap, menar de.
– I dag får man lite undervisning i nian där läraren visar att det här är organen och det här är preventivmedel. Men det är ingen som uppmärksammar att ett nej är ett nej, att sex kräver samtycke, säger Fanny Lövgren.
– Det är ännu viktigare att man lär killarna att nej betyder nej, än att lära tjejer att säga nej, för det kan vi redan, säger Maja Gillros.
– Sexualkunskap borde delas upp i två delar. Först ”så här har du sex”, men sen också ”know your rights”, säger Konrad Karlsson.
Trots den senaste vågen av ofredanden upplever skolsköterskorna Anita Ljungström och Liza Wessberg att dagens ungdomar pratar mer öppet om sex i dag jämfört med förr.
– De kan och vet jättemycket. Ibland känns det som att de vet lite för mycket för sin ålder, säger Liza Wessberg.
De menar att ungdomar tenderar att vilja växa upp snabbare än tidigare.
– Alla krav ökar på ungdomar i dag och man tänker på sex tidigare. Men det är inte så konstigt. Se bara i klädbutikerna, där kan man se stringtrosor för små barn, säger Liza Wessberg.
Det är något som Fanny Lövgren håller med om.
– Man vill tas på allvar och bli mer respekterad i samhället. Därför känner folk ett behov av att växa upp snabbt, och då ingår sex.
Samtidigt ses unga som ungdomar längre i dag, menar Annika Wassén, som arbetar på Fenix Ungkulturhus.
– Man bor hemma längre och skaffar jobb och barn senare. 30 är det nya 20, säger hon.
Att ungdomar blir sexuellt ofredade är inget nytt fenomen och beror varken på etnicitet eller kön, poängterar Annika Wassén.
– Det handlar om makt, säger hon.