– Ungdomsutredningar ska gå fort, vi har sex veckor på oss, men många gånger klarar vi inte av det och då är det de unga som blir lidande, säger Tryggve Karlsson vid gotlandspolisen.
Han ingår i en grupp som arbetar med brott i nära relation (BIN). Vanligtvis arbetar tre ungdomsutredare i gruppen med ungdomar under 18 år som antingen blivit utsatta för brott eller misstänks för brott. Men två av ungdomsutredarna har nu flyttats för att avlasta andra avdelningar.
– Just nu är det lite tufft eftersom jag är ensam, säger Tryggve Karlsson.
När en ung person misstänks ha begått ett brott ska polis och åklagare snabbt utreda brottet för att utredningen ska bli så bra som möjligt och för att kopplingen mellan brottet och straffet ska bli tydlig.
– Det händer titt som tätt att utredningarna tar mer än sex veckor. Konsekvenserna blir att ungdomarna tappar förtroendet för rättsapparaten och att de kanske hittar på nya dumheter under tiden och kommer in på en kriminell bana, sen är man fast i ekorrhjulet, säger Tryggve Karlsson.
Snart går han på semester och han befarar att många utredningar då kommer att bli liggande.
– När jag kommer tillbaka är det många utredningar som kommer att ha gått över tid så att det bara dånar. Det känns konstigt att vi inte kan prioritera ungdomarna, säger han.
Arbetsbelastningen hos polisen är hög och även brott som gäller ungdomar som placerats på Gotland från andra delar av landet utreds här.
– Vi håller förhör med ungdomarna som är placerade här, säger Tryggve Karlsson.
I stället för att vara ute och träffa unga består hans jobb nu till stor del av administration.
– Jag saknar mest av allt att vara ute bland ungdomarna och förebygga och upprätta förtroende. Därför har jag ansökt om att få komma tillbaka och jobba i uniform igen. Jag hoppas för mitt liv att de i ledningen tänker till och att vi blir fler ungdomsutredare, säger han.
Enligt polisens senaste statistik har man nu 109 öppna ungdomsärenden. Av dessa ärenden har 32 gått över tiden. 19 av de ärenden som dragit ut på tiden gäller misstänkta och 13 gäller målsägande. För misstänkta är polisens tidsfrist för utredning sex veckor och för målsägande tre månader. Om ett ärende drar ut på tiden är polisen skyldig att uppge orsaken, vilket också görs.
Enligt förundersökningsledaren Ayman Aboulaich finns det flera orsaker till att utredningarna tar längre tid än vad de ska. Det kan handla om att ungdomarna är på rymmen eller att polisen väntar på provsvar från analyser. Men det kan även handla om personalbrist.
– Att det är kort om personal är ett faktum, det är inte lätt att rekrytera folk till Gotland, säger Ayman Aboulaich.
När den ordinarie personalen går på semester blir personalbristen ännu värre vilket gör att ungdomsbrotten riskerar att bli liggande över sommaren.
– Vi har laglig rätt att prioritera de som är frihetsberövade, det går före. Det får konsekvenser för ungdomarna, det finns ingen lösning på det. Vi har förståelse för att ungdomar inte ska behöva gå och vänta och vara oroliga. Det är beklagligt, men utifrån de förutsättningar som finns så finns det inget annat att göra. Då blir allt annat liggande, säger Ayman Aboulaich.