Rörande golv även för grisar

En stor delegation från Kina, champagne och tal. Det var stor invigningsfest i Viklau när systrarna Lindvall invigde sitt senaste koncept i går – ett självrengörande golv för grisar.

Foto: Malin Stenström

Unik ladugård2018-11-10 08:30

1995 började grisproducenten Tommy Lindvall fundera på hur man skulle kunna förenkla rengörningen av stallarna. Efter att ha tittat på ett naturprogram fick han en briljant idé. Gnuerna färdas över stora områden på savannen och håller sig förhållandevis friska eftersom de undviker sin egen gödsel. Tommy insåg att golven i stallarna måste sättas i rörelse.

Det blev startskottet för Moving floor. För tio år sedan klev även döttrarna Katja och Peg in i företaget, som de i dag driver själva.

– Tanken är att göra automatiskt rent för djuren. Golvet består av ett ändlöst band som roterar och i bakkanten sitter en avskrapare som gör rent bandet och i framkant finns en strömaskin som automatiskt strör golvet, berättar Katja Lindvall, vice vd i företaget.

Problemet i början var dock att hitta ett golvmaterial som grisarna inte tuggade sönder eller halkade på. Man gick över till att testa uppfinningen på kalvar och det konceptet fungerade från dag ett. Moving floor finns i dag på över hundra gårdar i Europa och i Kina.

Att utveckla konceptet pågår ständigt och tack vare ett innovationsstöd, EIP, från Jordbruksverket, tror sig systrarna nu ha hittat ett svårtuggat och halkfritt golv som även ska passa för grisar.

– Det är en matta av hård plast som är mönstrad och vi tror att det ska fungera, berättar Kajsa Lindvall entusiastiskt.

I går invigdes en testladugård i Viklau under pompa och ståt. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård höll tal, champagne serverades och på plats fanns även en nyfiken delegation från Kina som är ett av världens största grisproducerande länder. Grisarnas ägare Olof Ahlby såg nöjd ut.

– Jag brukade köpa smågrisar från Tommy och följde utvecklingen av Moving floor. Jag tycker att det är intressant med ny teknik, det här blir jättespännande. Jag tror att det här kommer att spara en hel del arbetstid för oss, säger Olof Ahlby.

De totalt 60 grisarna som nu ska bo i teststallet flyttade in i början av veckan. Under ett år kommer det att pågå forskning i anläggningen.

– Vi ska bland annat samla in sjukdomsdata, titta på hur grisarna beter sig på underlaget och mäta luftvärdena, berättar Fredrik Engström, veterinär vid Gård och Djurhälsan.

– Samtidigt jämför vi med konventionella grisar här i stallet bredvid.

Enligt Katja Lindvall är målsättningen att uppnå en bättre djurhälsa med det roterande golvet.

– Golvet rengörs i snitt 15 gånger per dag. Tanken är att lantbrukaren själv ska kunna bestämma hur ofta det behöver rengöras och det är något man ska kunna sköta via mobiltelefonen. I en renare miljö hoppas vi att antibiotikaanvändandet ska minska.

Systemet innebär också att ammoniakavgången blir mindre. Det luktar nästan ingenting i stallet. Grisarna ser också ut att trivas. En del skuttar runt och andra ligger och vilar.

– Jag tycker de ser väldigt lugna ut med tanke på att de just har flyttat in och det har varit mycket besök här i dag, säger Katja Lindvall nöjt.

Tommy Lindvall gick bort för två år sedan och fick inte vara med och inviga teststallet. Hans bror Ola Lindvall har följt projektet från början och tror att Tommys skulle ha varit oerhört stolt.

– Jag minns hur det började med Tommy som låg på golvet och ritade på sin uppfinning med en krita. Det är en stor dag i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!