Snart provsmakas det historiska teet

500 teplantor sattes i jorden i april 2016 – inte många trodde då att Mikael Tjouls skulle lyckas. ”Jag har väntat länge, snart får jag smaka mitt eget te”, säger han.

De teplantor som stått oskyddade för solen har fått blekare blad.

De teplantor som stått oskyddade för solen har fått blekare blad.

Foto: Johan Kurelid

UNIKA TEODLINGEN2018-09-01 08:30

Det tar knappt tio minuter att gå från själva gården ner till den stora åker där teplantorna står i två långa rader.

Med facit i hand, säger Mikael Tjouls (som hette Hassellind tidigare), skulle han ha valt en annan placering för sin teodling, men nu är det som det är.

Ja, och hur är det kan man undra?

Vi vet ju alla vad torkan har ställt till med för öns lantbrukare i sommar och man talar om att hälften av skördarna har gått förlorade.

– Mina teplantor har påverkats av torkan, absolut, men 350 växer och mår bra, säger han.

Till och med så bra att han inom några dagar för första gången ska skörda.

– Jag är väldigt nyfiken på hur teet kommer att smaka, och nu tycker jag att jag har väntat tillräckligt länge på att få veta, säger Mikael Tjouls.

Kommer det att smaka gott?

– Inte en aning!

Han menar att torkan har varit en större påfrestning för teplantorna än den enorma värmen. Från i början av maj och fram till alldeles nyligen såg inte de stackars teplantorna skymten av en regndroppe, men nu har de fått ett par rejäla duschar och den bäck som förser odlingen med vatten resten av tiden fylldes upp.

I april 2016 sattes plantorna ned i Mikaels mark på Tjuls gård i Eskelhem. Det blev en tuff start, minst sagt, med minusgrader och snö redan efter en vecka.

– Det finns många utmaningar med att odla te och speciellt på Gotland. Te är en surhetsväxt och då kan man tycka att det är lite galet att odla på en ö som är så kalkrik. Men det är en försöksverksamhet i alla led. Alla plantor kommer inte att överleva. Målet är att se om det går att odla te här eller inte.

Så vad säger du nu, efter drygt två år?

– Jag vill nog redan påstå att det går. I början tänkte jag nästan att jag skulle bli nöjd om en enda planta överlevde, att det var bevis nog. Jag brukar poängtera för folk som kommer hit och tittar att det här är ett försök, inget annat, säger Mikael Tjouls.

Att det har gått så här bra har också lett till en ny satsning.

Han planerar en ny odling, denna gång med Roiboos. Det vill säga rött te.

– Det blir spännande och man vet ju inte hur det funkar innan man har provat. Men jag är beredd att försöka, säger han.

Odlingen är ett samarbete mellan Mikael Tjouls företag Verdure och den kända tebutiken Kränku i Visby, som blandat egna teer i 40 år.

– Det ska bli spännande att se hur den första koppen smakar, säger Mikael.

Vi får återkomma om det.

Teets historia

Det sägs att te kan ha funnits i runt 4700 år då den kinesiske kejsaren Shennong (2737–2697 f.Kr.) drack den första koppen. Av misstag föll det ner några teblad när man kokade vatten åt kejsaren. Shennongs namn som betyder ”den gudomlige lantbrukaren” var också botaniker, och eftersom växter intresserade kejsaren så smakade han på nya drycken. Han uppskattade den väldigt mycket och beordrade därför att man skulle börja odla tebusken. Shennong är också känd för att ha identifierat många kinesiska örter och utvecklat den kinesiska medicinen. Första gången som ordet te dök upp i ett skrivet dokument i Europa var i Marco Polos reseskildringar.

Källa: omte.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!