Pluggade på Gotland – nu gör de karriär inom speldesign

Var leder tre år av studier på speldesignprogrammet? De tidigare studenterna Baris Biçak och Linus de Witt berättar om vägen ut i arbetslivet och ger sina bästa tips för att lyckas.
Det här är del tre i vår serie om speldesign: Tipsen och karriärmöjligheterna.

Hundratals elever pluggar just nu speldesign på Campus Gotland.

Hundratals elever pluggar just nu speldesign på Campus Gotland.

Foto: Simon Bendelin/Arkiv

Universitet2023-04-19 18:10

Med sin kandidatexamen i speldesign avklarad blickar speldesignerna Baris ”Peace” Biçak och Linus de Witt framåt. Den ena hittade anställning redan innan han avslutat sina studier och den andre har startat företag. Till vardags är de båda fullt upptagna med utveckling av nya spel.

Både Baris och Linus tog sin examen 2021. Sedan dess har det hänt en hel del. Baris stannade på Gotland och Linus tog sig till Karlstad. De har haft en intressant väg ut till arbetslivet och de är väldigt olika varandra.

Innan Baris kom till insikten att han ville bli speldesigner studerade han till civilingenjör vid Tennessee Tech University för att följa i sin fars fotspår som eltekniker. Han skickade ansökningar till ett par universitet runtom i Europa och hans intresse för skandinavisk historia ledde honom till Visby. Han är idag anställd som programmerare hos de gotländska spelutvecklarna Eat, Create, Sleep. 

Vägen dit började på speldesignprogrammet på Campus Gotland.

– Det första jag ville göra när jag kom hit var att träffa likasinnade individer. Och äntligen hamnade jag bland människor med liknande intressen.

Han hade en förhoppning om att studieupplägget skulle vara en blandning av teoretiskt och praktiskt arbete. Det stämde, även om det var något mer fokus på det teoretiska. Hans inblick ger intrycket av att programmet försöker förbättra kvalitén på kurserna.

– Det verkade riktigt bra, men tyvärr var det en del i kurserna som lämnades lite ”otinat”. Vi avslutade varje kurs med feedback till lektorerna och då jag känner föreläsarna vet jag att de har styrelsemöten där studenternas åsikter tas upp.

Baris är inte den första av studenterna som önskat att det funnits mer praktiska moment och övningar. Ändå är han tacksam för den teoretiska grunden som utbildningen lagt.

– Vi lärde oss både hur och varför vissa saker fungerar i spel, vilket är en fördel i mina ögon, säger han.

undefined
Peace skojar till det när han ska demonstrera sin problemlösningsprocess. Steg ett: ”Jag viskar till tangentbordet och sen gör datorn saker åt mig.”

När han började testa sig fram i programmering korsades hans driv för problemlösning med intresset för datorspel.

– Programmering är i princip problemlösning. Jag hittade ett par områden att specialisera mig i och eftersom att jag redan spelade spel ville jag göra ett försök att skapa någonting eget.

Baris fick anställning redan innan examen var avklarad och under tiden som han skrev sitt examensarbete arbetade han deltid. Hans framgång var resultatet av två saker: Att kunna visa upp sitt arbete och att nätverka.

– Börja producera produkter så snart som möjligt! Det behöver inte vara perfekt, poängen är att du har någonting att visa upp. Allt eftersom du producerar nya saker så kan du byta ut de gamla och förbättra din portfolio.

Ett tips kopplat till detta är att inte vara för självkritisk.

– Jag har vänner som det tog lång tid för innan de hittade jobb på grund av att de inte var nöjda eller inte hade mycket att visa i sin portfolio. Kom ihåg att du är på level 1. Jämför dig inte med någon annans level 20.

Den andra nyckeln till framgång var att nätverka. Han träffade sin nuvarande arbetsgivare på speleventet Gamescon i Tyskland.

– Det är ofta så att arbetsgivare försöker lösa anställningar internt innan de publicerar platsannonserna. Arbetsgivare brukar först fråga vänner och kollegor ifall de känner någon passande för anställningen. Det är vid såna tillfällen som det är viktigt att ha ett professionellt nätverk.

Hans nuvarande arbete bjuder helt klart på variation.

– Jag är motsatsen av en nischad spelprogrammerare för tillfället. Då vi är en liten studio tenderar jag att jobba med en rad olika saker samtidigt. Jag ser det som en fördel trots att det är utanför områden jag vill specialisera mig i.

Eat, Create, Sleep jobbar för närvarande på sitt spel Shallow Waters som är planerat att lanseras under 2023.

undefined
Hundratals elever pluggar just nu speldesign på Campus Gotland.

Linus de Witt flyttade efter studierna på ön till Karlstad. Han pluggade speldesign med inriktning på projektledning och tillsammans med vänner från programmet startade han sedan spelstudion Team Velocita.

Linus berättar om hur de som valde att rikta in sig på projektledning gav sig in i en miljö med stort fokus på den sociala aspekten av spelutveckling, utöver själva designen av spel. Utbildningen innehöll mycket ledarskapsinslag.

– Och det är i princip 90 procent av mitt jobb just nu, säger Linus.

Inom en arbetsgrupp kan det, oavsett om den är helt ny eller har jobbat tillsammans länge, uppstå konflikter. Då är ledarskap en viktig nyckel.

– Det var särskilt viktigt under det första året av utbildningen då vi hamnade i olika grupper med människor vi inte kände och i sådana sammanhang tenderar det att uppstå konflikter.

Innan Linus bestämde sig för att söka till speldesignprogrammet ville han bli arkeolog. Men efter att ha ett tekniskt basår och jobbat ett år valde han att tänka om.

– Det var under den tiden som jag insåg att jag verkligen vill bli speldesigner. Jag gillar spel och tanken att utveckla dem på ett eller annat sätt, säger han.

Linus ångrar inte sitt beslut. För det ledde till att han nu är VD för en studio och att han leder ett team av spelutvecklare. De började att utveckla sitt spel Octane Remix redan under sitt andra år på programmet och har successivt utökat arbetsstyrkan.

– Vi hoppade runt i olika grupper under studierna. Jag träffade massor av vänner som jag fortfarande har kontakt med idag. Vi är ett varierat team med massor av personligheter. Det har inte alltid varit det lättaste men vi har tagit oss igenom det hittills.

undefined
Linus de Witt bredvid konceptkonst till spelet Octane Remix

Under studietiden fick Linus också lära sig mer om den ekonomiska aspekten. Hur man tjänar pengar på sin produkt, hur man startar ett företag och hur man säljer in sitt spel till investerare. Något som hjälpt honom i arbetet med företaget.

– Det bästa tipset jag kan ge nuvarande studenter är att inte bara värna om sina vänner utan även om sig själv och se till att man inte bränner broar. Ditt rykte blir lite som ditt visitkort. Men det allra viktigaste är att se till att man lär sig av sina misstag.

I nutid ligger fokuset på att fortsätta med deras spel Octane Remix. Releasedatum är i dagsläget inte klart.

– Jag hoppas på att vi kan hitta lite mer investeringar, eventuellt få en publiceringsdeal. Vårat största fokus just nu är att bli klara med det här spelet för att sen börja på ett nytt. Vi vill fortsätta med det här företaget så långt det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!