Freja Stenlund hade intresse för språk och kultur och valde därför att gå humanistisk linje på Wisbygymnasiet.
– Jag var inte så studiemotiverad och hade långt ifrån toppbetyg, snarare låg jag på medel. Jag fick också ett intresse för medicin och funderade på att plugga till sjuksköterska eller veterinär, men jag kunde inte komma in på någon utbildning i Sverige dels på grund av mina betyg, dels för att jag inte gått en naturvetenskaplig linje, berättar hon.
Efter gymnasiet bestämde hon sig för att gå ett år på Musikhögskolan i Ingesund, men i slutet av året bestämde hon sig för att ändå satsa på veterinäryrket.
– Jag sökte på nätet och fick upp en blogg om en svensk som pluggade till läkare utomlands. Efter lite mer letande hittade jag utbildningen i Litauen, gjorde inträdesprovet och en intervju och kom in.
Utbildningen till djurskötare i Sverige är en av de svåraste utbildningarna att komma in på. Höga betyg krävs, och utbildningsplatserna är få. Freja Stenlund går på Lithuanian University of Health Sciences, LSMU, som ligger i staden Kaunas. För att antas till utbildningen krävs fullständiga gymnasiebetyg och gärna ett högt betyg i engelska. Förutom det skrivs ett antagningsprov med frågor inom biologi och kemi.
– Utbildningen ska vara likvärdig med Sveriges, och det är ett väldigt fint universitet med bra lärare som verkligen månar om att vi ska klara studierna.
Hur kändes det att flytta?
– Det var nervöst eftersom jag aldrig varit där och inte visste hur det skulle bli. Det jag var mest nervös över var att utbildningen är på engelska, men jag kom in i det efter några veckor, säger hon.
Hon har nu gått ett år på utbildningen och har fyra och ett halvt år kvar. Utbildningen kostar omkring 60 000 kronor om året.
– CSN-lån täcker upp hela kostnaden förutom för sista terminen som jag får betala själv. Det är också mycket billigare att bo och leva i Litauen, jag delar en lägenhet med en klasskompis och vi har en hyra på totalt 3 700 kronor i månaden.
På skolan samlas studenter från hela världen. På veterinärutbildningen går personer från bland annat Indien, Spanien och Israel. Flest studenter kommer från Sverige och Tyskland, berättar Freja Stenlund.
– Det är minst tio personer från Sverige som går veterinärutbildningen, och det finns många svenskar på läkarutbildningen med. Däremot känner jag inte till någon annan från Gotland, säger hon.
En stor fördel enligt Freja Stenlund är att utbildningen är internationell och ges på engelska, vilket öppnar fler dörrar.
– När jag är klar kan jag jobba i princip var jag vill i världen. Jag vill gärna utomlands och är sugen på att jobba i England, de har bra veterinärvård.
I slutet av veckan åker Freja Stenlund tillbaka till Kaunas för att påbörja sitt andra år. Hon åker hem till Gotland tre gånger per år, nästa gång blir till jul. Trots att hon säger att hon inte har någon större hemlängtan när hon är där känns det nu lite motigt att åka tillbaka.
– Det är ganska långt till jul, och det känns lite sorgligt att lämna min familj och mina vänner här. Sedan är det så fint med närheten till naturen på Gotland, den biten får jag inte i Kaunas. Å andra sidan håller sommarvärmen i sig längre där, det är skönt.
Skulle du rekommendera andra att studera utomlands?
– Det kan jag verkligen göra, men jag tror att det är viktigt att känna att man verkligen vill.