BESLUT: Rätt av regeringen att skydda Ojnareskogen

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade på torsdagen att regeringen inte gjorde fel när de gjorde Ojnareskogen till ett Natura 2000-område. "Vi är förvånade", säger Nordkalk.

Går vidare. Nordkalk vill bryta mer kalksten i Klinthagen och samtidigt skapa en dricksvattentäkt.

Går vidare. Nordkalk vill bryta mer kalksten i Klinthagen och samtidigt skapa en dricksvattentäkt.

Foto: Krister Nordin/arkiv

UPPDATERAD - NATURA 20002017-06-29 16:13

I augusti 2015 fattade regeringen beslut om att utvidga Natura 2000-området Bästeträsk, och därigenom skydda Ojnareskogen. Detta beslut överklagades dock av bolagen Nordkalk och SMA Minerals, som menade att regeringen genom sitt beslut ingripit i den pågående rättsliga prövningen i Mark- och miljööverdomstolen angående rätt att bryta kalk i området. Bolagen ansåg även att beslutet stred mot kravet på en rättvis rättegång.

På torsdagen kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen, som fastslår regeringens beslut att göra Ojnareskogen till ett Natura 2000-område. Domstolen anser att regeringen fattat det överklagade beslutet "som ett led i Sveriges åtagande enligt art- och habitatdirektivet att bevara prioriterade livsmiljöer". I domen skriver Högsta förvaltningsdomstolen även att regeringens beslut visserligen påverkar de pågående processerna i Mark- och miljööverdomstolen till Nordkalks och SMA Minerals nackdel, men att det i sig "inte innebär att rätten till en rättvis rättegång åsidosatts".

I och med domstolens beslut fastslår man även regeringens beslut att föreslå Ojnareskogen som ett Natura 2000-område. Det slutgiltiga beskedet om huruvida området ska skyddas ska dock tas av EU-kommissionen.

I ett pressmeddelande skriver Nordkalk kort efter att domen kom att man är förvånade över Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

– Vi är överraskade av Högsta förvaltningsdomstolens avgörande. Nordkalk har sedan tidigare en lagakraftvunnen dom om tillåtlighet att bedriva kalkbrytning på berörda fastigheter, tillstånd och villkor från Mark- och miljdomstolen och har drivit denna tillståndsprocess i mer än elva år, säger Hannu Hautala, vd för Nordkalk.

Man skriver även i pressmeddelandet att man kommer att överväga att ta frågan vidare till Europadomstolen.

Olov Söderdahl och Kristina Bohman Söderdahl, ordförande respektive sekreterare i Föreningen Bevara Ojnareskogen, tog emot torsdagens beslut med glädje.

– Det är naturligtvis ett glädjande besked. Så som vi kämpat i så många år så känns det här som en stor lättnad. Vi kan inte tycka annat än att domstolen gjorde rätt, säger Olov Söderdahl.

Hur kommer det här beslutet att påverka processen i Mark- och miljööverdomstolen tror ni?

– Det blir ju mycket svårare för Nordkalk och SMA Mineral nu. De måste bevisa att de kan bryta i ett Natura 2000-område utan att påverka det, och det tror jag kommer att bli svårt, säger Kristina Bohman Söderdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!