För ett år sedan beställde Region Gotland en förstudie kring placeringen av ett nytt badhus för att ersätta det 57 år gamla badhuset i Visby. I uppdraget fanns det att utreda två alternativa platser – Gutavallen eller Visborg. I enkäter och telefonintervjuer med närings- och föreningslivet har alla varit rörande överens om placeringen:
– Alla sa Visborg, säger Matilda Örnmark, operativ chef vid Predevo som ansvarat för förstudien.
– Det är en stor fördel att det finns en färdig detaljplan och visioner för området. Sedan ger det synergieffekter med övriga befintliga och planerade anläggningar, fortsätter hon.
I förslaget finns en motionsbassäng, en hoppbassäng, två multibassänger med rörlig mellanbotten samt en familjebassäng med småbarnsavdelning samt två utanpåliggande vattenruschbanor. Multibassängerna kan tack vare sin rörliga mellanbotten vinklas, höjas och sänkas. Temperaturen kan även ändras snabbt.
Dessutom planeras det för gym, relaxavdelning och bastu på övervåningen.
– Man bygger inte ett badhus i dag utan ett gym, säger Mille Örnmark, som är ansvarig vid Predevo.
Den totala kostnaden för det nya badhuset väntas landa på omkring 360 miljoner kronor. Efter intäkter och kostnader beräknas badet ha ett driftsnetto på nästan 24 miljoner kronor per år, jämfört med Solbergabadets 3 miljoner kronor.
– Det är ingen statisk siffra. Solbergabadet har inte många år kvar och frågan vi måste ställa oss är om vi ska ha ett bad eller inte, säger Filip Reinhag (S), före detta ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
Regionen räknar med att de kommer att behöva lägga, utöver driftkostnader, runt 2,6 miljoner på Solberga de kommande fem åren, för att kunna säkra fortsatt verksamhet.
– Solbergabadet kommer inte att klara sig utan nödvändiga åtgärder, säger Filip Reinhag.
Nu är det upp till politiken hur de ska förvalta förstudien. Från att beslut fattas väntas det ta ungefär sex år innan anläggningen är färdig.
– Förstudien ger ett mycket bra underlag för den fortsatta planeringen. Det är förstås fullmäktige som har sista ordet om en så här stor investering. Det är den största investeringen Region Gotland står inför sedan lasarettet byggdes, säger Per Wallstedt, strateg på regionstyrelseförvaltningen och beställare av förstudien.
Solbergabadet har i dag runt 47 000 besökare per år. Baserat på den gotländska befolkningsmängden, men utan turister och andra tillfälliga besökare, uppskattar konsulten att det nya badhuset kommer locka omkring 140 000 besökare till badhuset och runt 40 000 besök till en gymdel. Enligt förstudien kommer anläggningen dessutom att innebära 24 heltidstjänster. Vilka som ska vara ansvariga för driften, om det blir regionen eller privat aktör, är långt från klart.
– Det ska vi gå till botten med. Predevo har inte kommit med någon rekommendation, men de har belyst för- och nackdelar. Så än så länge är det en helt öppen fråga, säger Filip Reinhag.