I domen står att tillstånd beviljas att sänka nivån i träsket från de 44.4 meter över havet som gäller nu ned till 44.2 meter, men bara under en given period.
Ansökan gäller perioderna 15 augusti och 15 januari 2019-2024, och det är alltså under en av dessa fem perioder som nivån får sänkas.
Tillståndet gäller även Natura 2000-området Grodvät, under förutsättning att länsstyrelsen ger tillstånd till att fornlämningen bulverket får påverkas under respektive tidsperiod.
Läs mer: Oro för sänkning av träsket
Domstolen skriver även att tillståndet får tas i anspråk även om domen inte fått laga kraft. Det innebär att regionen kan sänka nivån från den 15 augusti 2020 även om det skulle pågå en överklagandeprocess.
När Helagotland.se når Patrik Johansson, enhetschef för vatten på Region Gotland, sitter han i bilen och kan inte ge några detaljerade kommentarer kring domen. Han säger dock att han är nöjd över mark- och miljödomstolens beslut.
– Det här blir ju ett bra tillskott för oss när det gäller vattenförsörjningen. Jag kan inte kommentera just nu hur stor skillnad de här 20 centimetrarna gör i liter, men man kan ju konstatera att det här gör att vi kan leverera vatten en längre period, säger han, och fortsätter:
– Hade vi inte fått sänka hade vi ju fått stoppa vattenproduktionen vid den vanliga nivån, men i och med det här kan vi producera dricksvatten längre.
Vad hade varit alternativet när man nått gränsen om ni inte fått tillstånd att sänka träsket ytterligare?
– Då hade vi hamnat i ett besvärligt läge.
FOTNOT: I en första version av texten stod det att tillståndet gäller under perioderna 15 augusti till 15 januari 2020-2024, vilket inte stämmer. Det korrekta ska vara att tillståndet gäller från den 15 augusti i år - 2019. Vi ber om ursäkt för de felaktiga uppgifterna.