Prognos: Fler får jobb på Gotland

Utsikterna för den gotländska arbetsmarknaden är fortsatt goda, enligt arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för 2015-2016.

Kan arbetsförmedlingens Tina Ersson erbjuda kompetenshöjning så de arbetslösa kan få jobb?

Kan arbetsförmedlingens Tina Ersson erbjuda kompetenshöjning så de arbetslösa kan få jobb?

Foto: Petra Jonsson

UPPDATERAD2015-06-10 10:22

Arbetsförmedlingens intervjuundersökning visar att arbetsgivarna tror på stärkt efterfrågan på varor och tjänster, särskilt under 2016. Företag inom handel, besöksnäring och byggverksamhet bedöms ha starkast utveckling.

Sysselsättningen väntas dock inte öka fullt så mycket som bedömdes i höstprognosen 2014.

– Det går bra och stämningsläget är högre än normalt, utan att vara fantastiskt. När förra höstens prognos gjordes väntade vi oss att den positiva ökningen skulle vara starkare, säger arbetsförmedlingens analytiker Jim Enström och fortsätter:

– Det handlar om att utvecklingen i omvärlden har haltat lite.

Bristen på arbetskraft har minskat något för det privata näringslivet och samtidigt ökat inom offentliga tjänster.

- Flera företag och verksamheter har fortfarande problem med att rekrytera till vissa yrken som exempelvis undersjuksköterskor och lastbilsmekaniker, berättar Tina Ersson, arbetsförmedlingschef i Visby. Vi har en komplex bild med stigande efterfrågan, kompetensbrist inom vissa yrken, en stigande befolkning men sjunkande andel personer som är i arbetsför ålder (16-64 år).

Arbetsförmedlingens bedömning är att den relativa arbetslösheten i länet har sjunkit till 6,6 procent i slutet av 2016, vilket innebär färre än 2 000 sysslolösa gotlänningar. Samtidigt förväntas sysselsättningen att öka med 175 jobb under 2015 och ytterligare 200 arbeten under 2016.

Förutom jobb inom välfärdstjänster generellt ökar efterfrågan på tjänster inom den privata tjänstesektorn med mer än en tredjedel av alla arbetstillfällen i länet. Hotell, restaurang och handel där många av sommarjobben återfinns har starkast efterfrågan de kommande 6 månaderna. Lägst efterfrågan tror sig tillverkningsindustrin få men även jordbruket har en svag efterfrågan.

Prognosen bygger på intervjuer med 170 arbetsgivare, både små och stora, och urvalet speglar näringslivet i länet och täcker in både privata och offentliga arbetsgivare.

– Utmärkande för Gotland är att de tillfrågade arbetsgivarnas svarsfrekvens är 100 procent, en siffra som inget annat län i landet matchar. Det är givetvis oerhört glädjande, säger Jim Enström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!