Räddningshelikoptrarna måste bli fler

Statens haverikommission slår fast att sjöräddningshelikoptrarna är för få. De bör bli fler för att klara sitt uppdrag, konstaterar en utredning som presenterades på tisdagen.

Foto: Montage

UPPDATERAD2019-01-29 12:58

Statens haverikommission har undersökt en rad tillbud där Sjöfartsverkets SAR-helikopter inte kunnat lyfta för att rädda nödställda. Ett av fallen handlar om en gotländsk fiskebåt där en besättningsman koloxidförgiftats. Helikoptern i Visby var obemannad och kunde inte användas. En lotsbåt undsatte fiskebåten samtidigt som räddningshelikoptern från Ronneby kommit fram.

LÄS MER: "Första gången på 11 år jag funderar på att byta jobb"

Det är ett exempel på när Sjöfartsverkets sjöräddning med helikopter inte räckt till, ytterligare fyra tillfällen har granskats.

– Slutsatsen är att det finns för få räddningshelikoptrar för att kunna lösa uppgiften. Antalet helikoptrar bör bli fler för att det ska finnas möjlighet att lösa uppgiften, säger Jonas Bäckstrand vid Statens haverikommission.

Myndigheten rekommenderar nu regeringen att besluta om det. Helagotland har rapporterat återkommande om att SAR-helikoptern i Visby varit ur bruk av olika skäl.

- Det är naturligtvis allvarligt att Sverige i perioder inte har haft avsedd helikopterberedskap, säger SHK-utredningens ordförande Jonas Bäckstrand till TT.

Han berättar att SHK riktat en rekommendation till regeringen om att tillföra fler helikoptrar.

- Vi förväntar oss svar inom några månader, säger han.

Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningar på Sjöfartsverket, säger till TT att de på det stora hela delar kommissionens slutsatser.

- Vi sköter våra uppgifter och har gjort det över tid, men Försvarsmaktens ökande behov gör att vi behöver utöka med fler helikoptrar och mer personal. Man ska dock ha i bakhuvudet att vi hade pågående avtalsförhandlingar under perioden SHK utvärderat, säger han.

Avtalsförhandlingarna lyfts också fram som en försvårande faktor i SHK:s rapport.

- Vi var tvungna att åtgärda de här frågorna, de kunde inte vänta. Det var inget önskvärt uppdrag, men nödvändigt. Nu när vi hanterat detta har verksamheten blivit betydligt bättre, säger Hyllert.

Mer pengar

TT: Vad ska ni göra för att stärka beredskapen?

- Vi jobbar med det vi har. Efter avtalsförhandlingarna utökade vi personalstyrkan med ett par personer. Vi har lämnat svar till regeringen på vad som krävs om vi ska få ett större ansvar.

TT: Ni behöver mer pengar?

- Det kommer att kosta, ja.

Fakta: Sjöfartsverkets helikoptrar

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser i landet (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå) och är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet. De utför uppdrag både över land och över vatten.

Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare.

Räddningshelikoptrarnas stora fördel är att de kan upptäcka och undsätta nödställda människor som befinner sig i utsatta miljöer dit få andra räddningsresurser kan nå, till exempel i vatten, ombord på ett fartyg eller i oländig terräng.

Räddningshelikoptrarna är utrustade med dubbla vinschar och kan undsätta nödställda utan att behöva landa.

Källa: Sjöfartsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om