Ny teknik ska ge snabbare surf på färjan

Destination Gotland överger 3G- och 4G-uppkoppling för en ny teknisk lösning. Med det hoppas bolaget att färjornas långsamma internetuppkoppling snart ska vara ett minne blott. Men tekniken är oprövad.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

UPPKOPPLING OMBORD2019-04-05 19:37

Destination Gotlands svar på internetfrågan har länge varit en modell med så kallad 3G- och 4G-uppkoppling och antenner i masterna. Senast förra året sattes nya antenner upp som skulle förbättra uppkopplingen ombord ytterligare.

Men för den surfsugna har överfarten till fastlandet allt som oftast varit lite av en utmaning.

Men i samband med att nya M/S Visborg tagits i trafik väljer nu bolaget att se sig om efter nya tekniska lösningar. Vägen till framgång hoppas Destination Gotland ska vara att lämna den uppkopplingen och istället satsa på en så kallad radiolänksteknik, något som P4 Gotland var först med att berätta. Tekniken används i dag på färjetrafiken mellan bland annat Danmark och Tyskland samt Estland och Finland.

– Vi har studerat den här möjligheten en längre tid. Det är en teknik som för dem fungerar väldigt bra, säger Iain Robertson, system- och it-chef på Destination Gotland.

Den nya tekniken är som en fiberkabel fast i luften, förklarar han, där nyresta master på Gotland och i Nynäshamn ska skicka signaler till färjan. Resultatet sägs vara surfhastigheter i nivå med fibernätet i ett vanligt hushåll, det vill säga mellan 100-200 mbit/s som allra bäst.

Men det är långt ifrån garanterat att det kommer slå väl ut. Bland de oroande faktorerna finns främst ett frågetecken: Tekniken har testats med framgång, men aldrig på en så pass lång sträcka som den mellan Gotland och Nynäshamn.

Initialt har DG därför tecknat ett avtal på endast sex månader med leverantören. Ett pilotprojekt som Iain Robertson uppger vara dyrt.

– Leverantörerna är positiva och vi har stor tillit till det. Det kommer bli betydligt bättre än det är idag. För oss är det "seeing is believing, att testa det här helt enkelt, säger Iain Robertson, och tilläger:

– Vi är som sagt säkra på att det blir en avsevärd förbättring, men det är fortfarande oklart hur bra det kommer bli.

Om en internetuppkoppling ombord på DG:s färjor kommer att kosta pengar eller inte är ännu inte klart. Däremot betonar Iain Robertson att det är helt klart att någon form av begränsning kommer fordras.

– Vi arbetar fortfarande med frågan. Men på något sätt ser vi att det måste finnas en begränsning. Det fungerar inte att alla resenärer ska vara uppkopplade. Exakt hur det ska begränsas är ännu inte fastställd, först måste vi säkerställa kvaliteten i tjänsten innan vi kan bestämma det.

Det måste ju finnas nät som tillåter en sådan stor samling människor internetuppkoppling?

– Det finns det. Men inte ute på havet och inte till en rimlig kostnad, säger han.

Anledningen till att bolaget inte väljer att satsa på 5G, som teleoperatörer världen över är rungande överens om är framtiden, besvarar Iain Robertson så här:

– För oss kommer 5G vara ett ännu sämre alternativ än 4G eller 3G. Den kommer fungera väldigt bra i täta stadsområden men sämre mitt ute på havet.

1 maj är planen att första turen med nya nättekniken ska gå.

– Det är vårt mål. Sedan kan det kanske behöva trimmas något därefter och till högsäsongen hoppas vi att allt ska vara helt klart.

Om pilotprojektet faller väl ut är förhoppningen att den nya tekniken installeras även på övriga Destination Gotland-färjor.

God uppkoppling är onekligen en viktig fråga för många resenärer – hur högt prioriterar ni frågan?

– Jättehögt. Vi har arbetat med att undersöka frågan länge och för oss är det en hygienfaktor på våra färjor. Det är inte så att vi inte vill attinternetuppkopplingen ska vara bra. Vi vill inget annat än att det ska fungera bra. Vi jobbar ständigt med att försöka hitta det bästa alternativet, säger Iain Robertson.

simon.nilsson@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!