Stort uppror för Tingstäde träsks framtid

Träsket har förändrats sedan Susanne Nyström flyttade till Tingstäde för elva år sedan. Vattennivån har aldrig varit lägre. Nu kräver mer än 130 personer en plan för hur träsket ska bevaras.

Trots att det är november står vattnet fortfarande lågt i Tingstäde träsk.

Trots att det är november står vattnet fortfarande lågt i Tingstäde träsk.

Foto: Henrik Radhe

UPPROP FÖR TRÄSKET2018-11-21 06:22

Trots att det är november har vattennivåerna efter torrsommaren ännu inte normaliserats i Tingstäde träsk. Susanne Nyström, som bor på Hejnumvägen intill träsket, kan konstatera att strandkanten ligger betydligt längre ned än vad den gjorde för några år sedan. Hon ser ofta dybankar ute i träsket och en badbrygga i södra änden ligger nu på bar backe

– De senaste somrarna har det inte gått att bada i den här änden. Det är bara gyttja, konstaterar Susanne Nyström.

I likhet med många andra Tingstäde- och Hejnumbor har Susanne Nyström bekymrat sig för hur de torra somrarna och regionens ökade vattenuttag påverkar träsket. När hon sedan fick kännedom om att Cementa vill bryta sten både djupare och närmare träsket än tidigare var gränsen nådd.

– Jag är ingen geolog, men det känns troligt att det kan hända saker om de bryter djupare, säger Susanne Nyström.

Tillsammans med grannen Timo Hougaard och Karin Mårtensson i Hejnum tog hon initiativ till ett upprop där de kräver att regionen och länsstyrelsen presenterar en långsiktig plan för hur Tingstäde träsk och de omkringliggande våtmarkerna på File Hajdar ska bevaras.

Under helgen har Timo Hougaard och Karin Mårtensson knackat dörr i Tingstäde och Hejnum för att berätta om namninsamlingen.

– Det blev många långa samtal. Villaägare har haft torrt i sina brunnar och gamla människor har aldrig sett träsket stå så lågt som det gör nu. Trots att det snart är jul har vattennivån i träsket ännu inte stigit. Nu börjar folk inse att det här är på allvar, säger Timo Hougaard.

Karin Mårtensson har samma erfarenheter:

– I ett hus där brunnen aldrig tidigare sinat har de blivit tvungna att vara väldigt försiktiga med vattnet.

De tre initiativtagarna är noga med att påpeka att de inte är några proffs, men de vill veta att regionen och länsstyrelsen hänger med på vad som händer:

– Vi vill veta om de har en plan och hur pass säker den i så fall är. Det finns en oro och vi behöver stämma i bäcken. Om träsket inte finns kvar om hundra år ska de som lever då inte tycka att vi som lever i dag var idioter, säger Karin Mårtensson.

Cementas ansökan om utökad brytning var den utlösande faktorn, men uppropet är ingen protest mot kalkbrytningen i sig, understryker initiativtagarna.

– Många är försiktiga med att uttala sig om kalkbrytningen. De är rädda att det ska bli en väldig osämja, så som det blev i Lärbro, säger Karin Mårtensson.

Uppropet skickades in till regionen och länsstyrelsen i går, för att finnas med när de tar ställning till Cementas ansökan. Till i går hade 95 Tingstäde- och Hejnumbor och 39 andra personer skrivit under. Men namninsamlingen kommer att fortsätta.

– Vi är inte trygga, summerar Timo Hougaard.

Karin Fager, som är chef för länsstyrelsens miljö- och vattenenhet, och Isabel Enström (MP), som är ordförande för regionens miljö- och hälsoskyddsnämnd, välkomnar intiativet i Tingstäde. För trots att träsket är viktigt för både för vattenförsörjningen och för sina natur- och kulturvärden, så finns det ingen övergripande plan för träsket.

– Det är olika frågor som ligger på olika bord. Vad jag vet görs ingen inventering av träskets status, så det är intressant med de boendes iakktagelser och det är jätteviktigt att den här frågan lyfts upp, säger Isabel Enström.

Finns det anledning till oro?

– Om det är stora förändringar. Vattenförsörjningen är en stor fråga, säger Karin Fager.

Tingstäde träsk

Tingstäde träsk är Gotlands näst största insjö.

Tingstäde träsk används för att försörja Visby med dricksvatten. Träsket och dess omgivande marker är ett vattenskyddsområde. Detta ska skydda ytvattentäkten i träsket är och grundvattentillgångarna i området.

På sjöbottnen, mitt i träsket, ligger det bulverk som uppfördes på 1100-talet av 30 000 stockar.

Tingstäde träsk har en badplats och används av skridskoåkare när det frusit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om