Utspelet: De vill ha kustartilleri på ön

Under onsdagen fick Gotland besök av en riksdagsledamot som vill utöka försvaret på Gotland med runt 100 nya arbetstillfällen. "Gotland ett osänkbart hangarfartyg i Östersjön".

Allan Widman (L) vill att Gotland med sina geografiska fördelar ska få ett starkare försvar som kan bekämpa fiender både på havet och i luften.

Allan Widman (L) vill att Gotland med sina geografiska fördelar ska få ett starkare försvar som kan bekämpa fiender både på havet och i luften.

Foto: Dennis Pettersson

UPPRUSTNING2018-09-05 19:05

För att kunna bekämpa sjögående mål vill Liberalerna införa ett kustartilleri på Gotland. Det sa Allan Widman (L), riksdagsledamot och försvarsutskottets ordförande under ett försvarspolitiskt utspel på Gotland under onsdagen.

– Vi är kritiska till att det inte finns några långräckviddiga vapen på den här ön i dag, säger han.

Ett kustartilleri skulle, enligt Liberalerna, öka tryggheten för gotlänningarna och stärka det svenska försvaret.

– Har man en ö i Östersjön så medger det fördelar både geografiskt och strategiskt men förbanden som finns på Gotland i dag kan bekämpa fienden först när de stigit i land, säger Allan Widman.

Att bemanna ett kustartilleri på Gotland skulle, enligt Allan Widman, kräva ett 100-tal involverade personer.

– I dag är förbanden vassare men mindre, hela den miltärtekniska utvecklingen verkar i den riktningen, för varje ny teknikgeneration så krävs det färre människor, säger han.

Hur mycket skulle ett kustartilleri på Gotland kosta?

– Det beror helt på hur man löser det och på hur mycket förband man ska ha på ön men inget, när vi talar om nya förmågor i det svenska försvaret, kostar mindre än miljarden. Vi köper materiel och utrustning och underhåller det i dag för omkring 17 miljarder varje år så det är stora pengar, men det handlar också om att upprätthålla vår nationella frihet och vårat oberoende, säger Allan Widman.

Liberalerna är det parti som anslår mest pengar till försvarsmakten i sin alternativbudget.

– Vi har under de kommande tre åren avdelat sex miljarder mer än vad ÖB har begärt, det vill säga totalt 24 miljarder kronor. Vi har sedan en trappa som ska återta det svenska försvarsanslaget till minst två procent av BNP, vilket jämfört med i dag i stort sett är en fördubbling.

För att klara de ökade kostnaderna menar Allan Widman att skatterna borde höjas och bidrag minskas.

– Ur ett lokalt perspektiv vill jag också fylla i att vi nu tittar på andra typer av vapenslag på ön och att vi successivt bygger upp försvaret på Gotland. Det är en fantastisk trygghet för gotlänningarna, det skapar också arbetstillfällen. Vi tycker det är oerhört positivt att man åter tittar på Gotland som en viktig del att försvara och att vi härifrån vi kan ha en plattform för att försvara landet. Man använder Gotland som det osänkbara hangarfartyget för att ha tröskeleffekten mot övriga Sverige, säger Johan Thomasson, Liberalerna på Gotland.

Skulle detta kunna få motsatt effekt och innebära en ökad utsatthet för Gotland?

– När man har ett militärt försvar i ordning är avsikten att det ska avskräcka en eventuell motståndare. Det är också min bestämda åsikt att om man släpper ner garden är det stor risk att andra länder tar sig friheter. Det bästa sättet att vidmakthålla fred och stabilitet är att visa att man är beredd att försvara sitt land, säger Allan Widman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!