Tina bekostar sina egna studier – trots stor brist

Alla landsting erbjuder sjuksköterskor att vidareutbilda sig samtidigt som de får full lön – utom Region Gotland – trots att bristen är stor. Sjuksköterskan Tina Westberg slutade sin tjänst, hos regionen, för att studera vidare – något som hon bekostar helt själv.

Foto: Patricia Ståhl

utbildning (ga)2017-08-09 10:15

Bristen på sjuksköterskor är stor i hela landet, så även på Gotland. Som GA kunde berätta i juli betalade för 38,8 miljoner kronor för hyrsjuksköterskor bara under ett års tid. För att försöka komma tillrätta med bristen väljer alla landsting i Sverige att ge sjuksköterskor full lön medan de vidareutbildar sig – utom på Gotland.

LÄS MER: Landsting betalar full lön - men inte på Gotland

Tina Westberg hade varit anställd på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i 28 år när hon sa upp sig för att i januari påbörja en utbildning till distriktssköterska. Eftersom sjukvårdsledningen bytte Tinas tidigare specialisttjänst till en annan kände hon att det var dags att göra något annat. Då valde hon att specialisera sig inom ett nytt område.

– Jag var tvungen att hitta en ny riktning i livet och vill utvecklas, säger hon.

Vid tre terminsstarter hade hon ställt frågan till arbetsgivaren om att få studera med lön, men hon fick inget gehör.

– Det kändes naturligt att de skulle vilja göra något eftersom det finns en brist på specialistsjuksköterskor, säger Tina Westberg.

Lösningen blev att säga upp sig och vid sidan av halvtidsstudierna bli hyrsjuksköterska. Åtta nätter i månaden jobbar hon på hjärtintensiven på Karolinska.

– Det gör att jag får ut lika mycket som min tidigare månadslön, säger hon och kallar sig själv för ”den ofrivilliga hyrsjuksköterskan”.

För tre veckor sedan beslutade regeringen att tillsätta en utredning för att hitta lösningar på sjuksköterskebristen. En av de saker som regeringen pekar ut som ett hinder för att få fler specialistsjuksköterskor är lönen.

– Det lönar sig inte, det finns inget ekonomiskt incitament. En sjuksköterska får i bästa fall någon tusenlapp mer i månaden när de är färdiga med utbildningen, säger Tina Westberg.

Att fortsätta som hyrsjuksköterska efter studierna lockar inte henne.

– Det är här på Gotland som jag bor och vill verka. Jag hoppas ju att regionen ska anställa mig igen, säger Tina Westberg och fortsätter:

– Helst vill jag jobba som skolsköterska. Jag har jobbat med svårt sjuka patienter i så många år, nu skulle jag vilja jobba förebyggande med ungdomar.

Skillnaderna i landet är något som Vårdförbundet vill råda bot på och ett förslag som kallas akademisk specialisttjänstgöring, AST, har genomförts i flera landsting, men Region Gotland har inte visat något intresse.

– Fackligt har det drivits i många år. Vårdförbundet har en idé om att härma läkarnas specialisttjänstgöring, där man är anställd under tiden. Men nu omfattar det inte sjuksköterskor eller andra professioner, förklarar Tina Westberg.

Sjuksköterskebristen på Gotland

Höstterminen 2017 kommer sex av Region Gotlands sjuksköterskor att påbörja specialistutbildning. De områden som är aktuella är: Barnmorska, distriktssköterska, intensivvårdssköterska, barn- och ungdomssköterska, onkologsköterska och psykiatrisköterska.

Sedan tidigare utbildar sig sex sjuksköterskor.

Inför varje år gör regionen en genomgång för att bestämma vilka specialiteter som de ska finansiera vidareutbildning inom. Fram tills nu har 19 000 kronor betalats ut i studielön till de sjuksköterskor som regionen har satsat på, men från och med i höst får den studerande 80 procent av sin lön. Enligt en sammanställning som Sveriges Radio Ekot gjort är det bara Region Gotland som inte betalar full lön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!