Legostaden i Sanda har blivit så populär att somliga elever får slitas från bygget när föräldrarna kommer och hämtar på eftermiddagen. När GT besöker fritidshemmet är därtill en lite särskild dag. En av stadens mer spektakulära inslag är en raketavfyrningsramp och nu ska raketen skickas ut i rymden till Mars. Fritidspedagogen Mikael Ringkvist samlar alla barnen, idag 34 till antalet, för en genomgång av vad som ska hända. På en monitor i bakgrunden pågår live-sändning från den internationella rymdstationen ISS.
Här kombineras rolig lek med undervisning.
– Vi har ju ett pedagogiskt uppdrag, konstaterar Mikael Ringkvist.
Eleverna radar upp sig, trär varsin ring på ett långt, långt snöre. Sen drar det iväg, med raketen och Mikael i spetsen. På skolbyggnadens övervåning har ett rum skärmats av och ett mars-landskap breder ut sig. Hit går färden och sen börjar diskussionen om vad man kan tänkas behöva för att leva på den planeten. Syre, föreslår någon och då behövs ju träd och hur ska de kunna växa – Mikael leder varsamt diskussionen.
Legostaden har skola, möbelaffär, hotell, polisstation, räddningstjänst, sjukhus, bilverkstad och mycket annat. Alla betalar skatt, för hur skulle annars all nödvändig samhällsservice finansieras? Olika bygglov utfärdas, beroende på om det är bostäder, kontor eller annat som man valt att bygga.
– Eleverna får lära sig om ekonomi, samhällskunskap, entreprenörskap och mycket annat, säger Mikael Ringkvist.
Entusiasmen är inte att ta fel på, barnen är ivriga att få visa upp sina byggnationer och för en tillfällig besökare finns inte en chans att hinna med allt. Men Gusten Jacobsson har byggt hotell och Klara Sjöli har satsat på kontor för ett försäkringsbolag. Några elever pekar på sin flotta bilverkstad och en hel grupp samlas kring sin polisstation.
I rollspelet, som man kan kalla det hela, brann sjukhuset en dag och då ingen av eleverna som sköter räddningstjänsten var på plats fick huset ”brinna ner”, också det en lärdom.
Mikaels kollega, fritidspedagogen Tommy Munter, berättar att projektet fungerat väldigt fritt från konflikter och tvärtom visat prov på spontant samarbete och solidaritet:
– Som när någons hus blivit skadat och alla hjälpts åt för att fixa till det igen.