På tisdagen fylldes hallgolvet på Ica Maxi arena av representanter från gymnasieskolornas alla olika program och inriktningar. Tillsammans med organisationer och företag samlades de för att möta öns åttonde- och niondeklassare inför det stundande gymnasievalet.
Från läktarplats studerade Marco Saric, som går i nian på Solbergaskolan, havet av folk, montrar och skärmar som pockat på hans och kompisarnas uppmärksamhet tidigare under förmiddagen.
– Vi har gått runt, själv stod jag en lång stund vid Försvarsmakten. Det var intressant att höra om deras olika föreningar och så, som man kan gå med i redan nu, säger han samtidigt som han försöker fylla i en svarslapp som ska in till läraren.
– Det är väl ett slags bevis för att man varit här, jag vet inte riktigt, säger kompisen Anton Nygren som sitter bredvid.
De båda högstadieungdomarna vet redan att de kommer välja ett studieinriktat program när det är dags att bestämma sig, vilket är i december eller januari beroende på skola.
– Förra året gick man mest runt och åt gratis godis. Det märks att det börjar närma sig nu. Nu när vi går i nian har vi börjat prata mycket om studieteknik. Det lär behövas, säger Marko Saric som tror att studierna på gymnasiet kommer att kräva betydligt mycket mer struktur än på högstadiet.
Mässan är också ett viktigt arrangemang för gymnasiets elever som själva får chansen att göra reklam för sina utbildningar. Och stoltheten över sina val märktes kanske mest bland yrkeseleverna. I ett av hörnen stod Guteskolans gymnasium i samlad trupp. De flesta med sina knallröda tröjor, men det fanns undantag. I klassisk vit kockmundering hälsade Jacob Bengtsson på besökarna och delade ut informationsblad.
– Jag har bytt skola två gånger. Först gick jag ett halvår i Stockholm. När jag flyttade till Gotland började jag på Wisbygymnasiets restaurangprogram men trivdes inte där. Men sen kom jag rätt! säger Jacob Bengtsson som går sista året på Gutegymnasiets motsvarighet, med inrikting bageri.
– Det går att byta. Det är nog betydligt enklare om man håller sig inom samma slags program, men man måste pröva något annat om man inte valt rätt, säger han.
Fredrik Hellgren, som går samma program men med inriktningen kök, hade ett intensivt första år på gymnasiet. Han kom inte in på sitt förstahandsval på Wisbygymnasiet eftersom han saknade vissa betyg, men Gutegymnasiet har ett annorlunda system om man som han måste läsa in några ämnen.
– Jag fick en viss tid att beta av dem, parallellt med att jag läste första året. Det gick jättebra och jag är glad att jag slapp gå om ett år först, säger Fredrik Hellgren.