Framtiden fanns hemma i Damaskus, det var så han tänkte sig livet, Jamal Hima.
Där hade han efter flera års studier i management och psykologi byggt upp sin egen rörelse, ett företag om 500 anställda som saluförde bland annat kosmetik och kläder för kvinnor.
Men i ett slag gick allt i stöpet.
– Det var 2012, när kriget kom. Då hade jag haft företaget i 13 år, berättar han.
Sedan drygt ett år bor Jamal Hima i Hemse. Familjen kom efter och anlände i augusti i fjol.
Här försöker han nu hitta en framtid, bland annat via satsningen Korta vägen, en förberedande arbetsmarknadsutbildning i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Campus Gotland.
Projektet är nationellt upphandlat och genomförs i samarbete med universitet och högskolor på 20 orter i landet.
Magnus Bäckström är såväl karriärvägledare som arbetsmarknadskoordinator och lärare och dessutom ansvarig för ”Korta vägen” på Gotland:
– Syftet är att föra nyanlända akademiker med uppehållstillstånd närmare den svenska arbetsmarknaden, att få deras kompetens synliggjord, säger han.
På måndagen inleddes satsningen, som trots att den hålls i Uppsala universitets lokalet på Gotland är ett samarbeten mellan Stockholms universitet och Campus gotland.
Åtta personer med minst tre års universitets- eller högskoleutbildning i länder utanför EU hade valts ut och nu väntar 26 veckors studier.
Vederbörande går de kurser som behövs för relevant påbyggnadsutbildning och utökade kunskaper i svenska och matchas sedan ihop med praktikplats hos någon arbetsgivare på ön.
Jamal Hima har en geniun erfarenhet av marknadsföring och administration och brinner av idéer:
– Jag vill jobba med utveckling av Gotland. Bland de nyanlända finns ett enormt kunnande som skulle kunna komma det svenska och gotländska samhället till del, säger han.
Han tar sjukvården som exempel: av de som flytt från kriget är många högt utbildade:
– Hjärtspecialister, hjärnspecialister, allt möjligt. Men då måste dörren till det svenska samhället öppnas.
Där ligger hans vision: att som den marknadsförare han är med många kontakter knyta samman nyanlända med det gotländska samhället, ett utmärkt sätt att passera regionens 65 000-personersmål.
– Det pratas mycket, men så tar det stopp. Det går väldigt trögt, säger Jamal Hima.