Skolsamarbete för digitala lösningar

I Tyskland är man ledande i programmering – Fole bjuder tillbaka med kunskap i konflikthantering. ”Vi är bra på olika saker och lär av varandra”, säger Lotta Thellman.

Fullsatt. Lärare från sex länder runt ett bord i lilla Fole på Gotland. Projektet ”Emotion” ger möjligheten att lära sig av varandra, inte minst beträffande nya tekniska lösningar i undervisningen.

Fullsatt. Lärare från sex länder runt ett bord i lilla Fole på Gotland. Projektet ”Emotion” ger möjligheten att lära sig av varandra, inte minst beträffande nya tekniska lösningar i undervisningen.

Foto: Johan Kurelid

UTBILDNING (GT)2017-10-16 05:00

Spanien, Polen, Portugal, Grekland och Tyskland är, förutom Sverige, representerade i projektet som kallas ”Emotion”.

Det vilar på fyra byggstenar: Matematik, programmering, konflikthantering och engelska.

Tanken är att lärarna från dessa länder ses återkommande under tre år och utbyter erfarenheter och kunskap med varandra – och under den gångna veckan var hela gänget på besök på Gotland.

Att kliva in på en låg- och mellanstadieskola år 2017 är lite av en chock för en reporter som började ettan 1979. Var är svarta tavlan? Ingen overhead? Är rullbandspelaren på lagning nu igen? Fluortanten ser vi inte heller skymten av, men hon kanske inte kommer på fredagar längre?

Det ser ut att vara betydligt roligare att gå i skolan i dag, en uppsjö av digitala hjälpmedel finns till hands som på ett effektivt sätt engagerar eleverna och som dessutom gör resultatet av uppgifter och uträkningar mer konkreta.

– De pedagogiska tankarna är inte så nya, men de tekniska lösningarna är det. Med digitala hjälpmedel är det lättare att fånga upp eleverna och få dem intresserade, säger Lotta Thellman, lärare i årskurs tre och den som via kontakter såg till att Fole skola blev en del av det internationella projektet.

Redan i dag används robotar i undervisningen, men under GT:s besök presenteras vi för den allra senaste nyheten – Lego Wedo education.

Lotta Thellman berättar medan hon lyfter locket av lådan:

– Vi har fått ekonomiska bidrag via projektet och har därför kunnat köpa in två stycken.

Med Wedo uppmuntras eleverna att bygga och programmera en rolig modell. De ska sedan använda modellen för att lösa olika uppgifter beroende på temat för övningen och vad övningen är avsedd att belysa inom naturvetenskap, teknik, matematik och språk.

Ruben Garcia, en av lärarna på besök i Fole, har tre års erfarenhet av detta hjälpmedel.

– Den ändrar dynamiken i undervisningen och skapar ett lagarbete där eleverna tillsammans ska hitta lösningar. Det gör också att lärarna och eleverna kommer närmare varandra, säger han.

Ruben Garcia är lärare på en tysk skola med 2 000 elever, en helt annan värld jämfört med lilla Fole på mellersta Gotland.

– Det mesta är totalt omvänt med hur det är på min skola och den stora skillnaden är såklart att det är så lugnt här. Men jag är också imponerad över hur långt framme ledningen och lärarna är med tekniska lösningar, säger han.

Projekt Emotion

Programmering, matematik, engelska och konflikthantering. Det är dessa fyra ämnen som projektet fokuserar på och tanken är att lärarna från de olika länderna ska bidra och dela med sig av kunskap och erfarenhet.

Fole skola bidrar främst inom konflikthantering. Man vill flytta fokus från att lösa konflikter till att förhindra dem.

Under projektets tid på tre år besöker man varandras skolor och vid några tillfällen får även ett antal elever följa med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om