Elevboom på Naturbruksprogrammet

Efter att elevantalet vid Naturbruksprogrammet varit dalande i flera år skönjer man nu en uppåtgående trend. I år är det fler elever än på många år som satsar och tror på en framtid inom de gröna näringarna.

Foto: Eva HC Nyström

utbildning2017-11-22 10:30

– Det har verkligen hänt något de senaste åren och det är fantastiskt kul, säger Maria Eriksson som är utbildningsledare vid Naturbruksprogrammet, Gotland grönt centrum, sedan två år tillbaka.

Hon berättar att i våras var det fem elever vid Naturbruksprogrammet som tog studenten, men att det i år är 28 elever totalt som börjat på någon av Naturbruksprogrammets fyra profiler. I årskurs två går det 20 elever och i årskurs 3 är det 18 elever.

– I och med att vi numera har fyra profiler att välja på så gör det att vi har ett brett sökområde för intresserade elever. Dessutom har det visat sig att de elever som gått ut har gått rakt in i jobb, säger hon entusiastiskt.

Hon tror att det ökade intresset kan förklaras på flera sätt.

– Utbildningen har utvecklats. Med gymnasiereformen som gjordes 2011 ändrades, till exempel, vår hästprofil som numera ser helt annorlunda ut än vad den gjorde tidigare. Det är en viktig del för skolan att följa samhällsutvecklingen och vi är bra på att utveckla våra profiler, säger hon.

En annan förklaring är det som Maria Eriksson kallar för "den välvilja som de upplever från flera håll".

– Naturbruksprogrammet har över 100 gårdar på Gotland som vi samarbetar med och där eleverna kan praktisera. Dessutom finns vi mitt i ett kluster på Gotland grönt centrum vilket gör att vi kan samverka med flera andra aktörer, bland andra SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och den nya forskning som kommer.

Naturbruksprogrammet har fyra olika profiler: lantbruk - maskiner växtodling, lantbruksdjur, djursjukvård samt häst. Alla elever vid Naturbruksprogrammet har möjlighet att lägga upp sina studier så att de är högskoleförberedande vilket många eleverna väljer att göra. Det gör att det finns möjlighet att plugga vidare efter gymnasiet.

– En annan framgångsfaktor, tror jag, är att våra elever trivs så bra. Det råder en positiv anda på skolan och många tänker framåt. Vi har mycket bra och engagerade lärare och dessutom delar ju eleverna sitt intresseområde med lärarna. Det är speciellt, säger Maria Eriksson.

När jag frågar Maria Eriksson om hon tror att de positiva vindar som blåser inom lantbruksnäringen just nu påverkar söktrycket till skolan och om finns en känsla av att lantbruksjobb är en framtidsbransch så håller hon med.

– Det tror jag. Att vara lantbrukare i dag innebär att man måste blicka framåt. Det är mycket teknik och datajobb, men det innebär även att vara en duktig företagare. Inte bara ha kunskaper inom sin produktionsinriktning. Därför pratar vi mycket om ekonomi och management på utbildningarna. Det är en del av den stora generationsväxlingen inom lantbruket, att det handlar om företagande, men även om också om att bruka jordens resurser på ett hållbart sätt.

De senaste åren har Gotland grönt centrum satsat på sommarläger för högstadieelever vilka får prova på hur det är att gå på Naturbruksprogrammet.

– Det har varit jättepoppis! Många som varit på lägren har inte haft någon aning om vad det finns för yrkesområden inom branschen, men efter lägren har vi sett att det är många av dem som sedan söker till utbildningen.

Den kurva som pekat uppåt de senaste åren, med stadigt stigande elevantal, verkar inte avta, enligt Maria Eriksson. Den nyligen genomförda gymnasiemässan indikerar att den positiva trenden fortsätter.

– Vi hade studiemässa i oktober och det var i stort sett någon i vår monter hela tiden. Det var ett stort tryck och därför känns det hoppfullt även för nästa år, säger Maria Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!