Här växer de till proffsiga trädgårdsskötare

Det är dags för första passet utomhus för de blivande trädgårdsskötarna på Lövsta. Utifrån branschens behov har en bred utbildning tagits fram för arbetssökande.

Växtintresserad.
Marina Söderdahl har intresserat sig för växter sedan barnsben.

Växtintresserad. Marina Söderdahl har intresserat sig för växter sedan barnsben.

Foto: Henrik Radhe

UTBILDNING2016-12-05 05:15

Tre dagar in i utbildningen berättar läraren Henrik Persson från Hvilan utbildning, hur kursdeltagarna ska börja tänka som proffs.

– Bara kunskap kan man få på internet, vi vill att man ska kunna växa till en yrkesman här, säger han.

Under kursens gång ska deltagarna bland annat få lära sig skötsel och förvaltning av utemiljöer, beskärning och trädvård, botanik och ergonomi.

– Det ingår även juridik och ekonomi, man ska kunna göra en skötselplan och beräkna kostnader. Kort sagt begripa vad jobbet kostar och vad det handlar om, säger Henrik Persson.

På Gotland finns det störst chans till jobb hos anläggningsföretag, kyrkan och som parkarbetare. Deltagarna ska snart få sina arbetskläder och under 30 veckor jobba sig fram till ett yrkesbevis genom TCYK, Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté. Sista månaderna är det praktik som gäller fram till examen i juli.

Marina Söderdahl lyssnar engagerat på instruktionerna inför sin första trädgårdsinventering med de andra kursarna.

– Jag har alltid varit intresserad av blommor! Min pappa var kyrkvaktmästare i Buttle och jag brukade hjälpa honom, och hemma skötte jag om växterna med min mamma.

Tidigare var hon mjölkbonde, men nu är korna sålda och familjen satsar på odling hemma i Stenkumla istället.

– Jag vill lära mig att beskära träd, och skulle gärna vilja jobba med parkarbete, säger Marina Söderdahl.

Nästan alla deltagare har någon form av tidigare erfarenhet av trädgårdsskötsel. Henrik Persson berättar att han intervjuat alla sökande för att se vilka som var bäst lämpade för att gå utbildningen.

– Jag har jobbat som fastighetsskötare utomhus och haft säsongsjobb, säger Jonas Lindquist Boström.

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken.

– Jag tänker att det är lättare att få jobb sedan. Jag hoppade av gymnasiet och har jobbat sedan dess, allra helst jobbar jag utomhus, säger han.

Han har drömjobbet klart för sig, utan en sekunds tvekan.

– Fastighetsskötare, absolut! Det är det bästa, att jobba ute så man får röra på sig på dagarna. Det är inte så många unga som jobbar med det, men man vänjer sig vid att det är olika åldrar på de som jobbar tillsammans, säger Jonas Lindquist Boström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om