En rapport från Socialstyrelsen från förra året visade att tandsköterska är ett bristyrke i 14 svenska landsting och regioner. Det fick Folkuniversitetet på Gotland att agera. Under året som gått har platschefen Mats Ladebäck sonderat hur behovet ser ut bland tandläkare på Gotland, men också i några fastlandskommuner. Behovet bedöms vara så stort att det mycket väl motiverar en yrkeshögskoleutbildning.
Nu ansöker man om att få starta en tre terminer lång utbildning med 25 platser till hösten. Eventuellt blir det ytterligare en kurs nästa höst för lika många elever.
– Minimikravet för att få starta en yrkeshögskoleutbildning är att minst åtta av tio elever ska få jobb efter utbildningen. Folktandvården har förklarat att de behöver minst fyra nya tandsköterskor om året på sina mottagningar på Gotland. Och de privata tandläkare som är anslutna till Praktikertjänst bedömer att de kommer att behöva åtminstone ett dussin tandsköterskor under de närmaste åren, säger Mats Ladebäck.
Mats Kvarnberg, chef för Folktandvården i Visby, förklarar att man kan behöva upp till 6-8 nya tandsköterskor om året, men att behovet är svårberäknat eftersom det måste gå i takt med hur många tandläkare man lyckas rekrytera – och det är också ett bristyrke.
– Får vi igång en tandsköterskeutbildning på Gotland kan behovet vara mättat på något år. Tandsköterska är inte ett legitimationsyrke, men det är viktigt för oss att de har gått en utbildning som uppfyller vissa krav så att vi vet vad de kan.
Folkuniversitetet har tidigare gett en yrkeshögskoleutbildning i filmanimation, men den har flyttats till Stockholm. På senare tid har man ansökt om att få starta yrkeshögskoleutbildning för kockar och en entreprenörsutbildning, men där har det blivit avslag från Myndigheten för yrkeshögskolan. Nästa vecka får Folkuniversitetet besked om de får tillstånd att starta den planerade tandsköterskeutbildningen.
Folkuniversitetet har under det senaste året lagt ned både dansutbildningen och konstskolan på Gotland.
Är det ett tecken i tiden att de ersätts av en yrkesutbildning?
– Ja, tyvärr har det dragits åt från flera håll mot estetiska utbildningar. Kraven har ökat på att unga snabbare ska ta sig igenom utbildningssystemet och komma ut i arbete, säger Mats Ladebäck.