SOS Alarm har vid flera tillfällen fått kritik för dirigeringen av ambulanser på Gotland. Nu har det återigen inträffat en incident som kan betecknas som väldigt allvarlig.
– Det här är något som jag inte någon gång varit med om sedan jag började på den här tjänsten 2008. Det är alldeles oacceptabelt att SOS Alarm inte följt sina rutiner, säger Rolf Forsman, beställarchef vid Region Gotland.
Enligt en av flera avvikelserapporter från Region Gotland glömde en larmoperatör att skicka ett prio 1-larm till ambulanshelikoptern, vilket försenade utryckningen till en medvetslös patient med 13 minuter. Händelsen ska ha inträffat i mitten av juli 2018.
När prio 1-larmet om den medvetslösa patienten kom missade larmoperatören att koppla uppdraget till ambulanshelikoptern. Mannen var vid framkomst i väldigt dåligt skick.
Eftersom det bara finns en personalstyrka men två fordon (en bil och en helikopter) i Visby nåddes inte personalen av uppdraget. Först efter 13 minuter blev ambulanspersonalen uppringda av SOS Alarm som undrade varför ingen hade kvitterat larmet, uppger Nyhetsbyrån Siren.
– Vi skriver avvikelser när det händer något som inte är bra. Under sommaren blir det en ökad mängd avvikelser eftersom vi också har en ökad mängd uppdrag. I det här är den stora missen att SOS Alarm inte kvitterat. Det är mycket allvarligt och de borde haft en annan övervakning på det uteblivna svaret från vår sida, säger Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans på Gotland.
Vid ankomst till patienten var den anhöriga mycket orolig och undrade varför det dröjde så länge. Den anhöriga hade även ringt tillbaka till SOS flera gånger. Rolf Forsman menar att SOS Alarms bristande rutiner är mycket allvarligt.
– Det är en operatör som inte följt de rutiner som SOS Alarm har. Vi har varit tydliga i våra instruktioner till dem och de borde kunna hålla reda på vad som gäller här, säger Rolf Forsman.
I en avvikelse från augusti skriver personal från Falck Ambulans: "Om SOS skall sköta dirigeringen av de prehospitala resurserna på ön så måste det ske en förändring." Cecilia Gustafsson säger att många ur personalen är frustrerade över situationen med SOS Alarm. Hon uppger att en möjlig förklaring kan vara bristande kännedom om rutinerna hos personal på SOS Alarm.
– Vi har en dialog med dem flera gånger per år och framfört den kritik som vi har. Men vi blir lite otåliga ibland och känner att det inte händer så mycket med de synpunkter som vi lämnar in, säger Cecilia Gustafsson.
Hon har tidigare gånger framfört att det hade varit positivt om Gotland hade haft en egen larmcentral.
– Det skulle absolut vara det bästa om jag bortser från hur mycket pengar det finns i påsen och tekniken. På många ställen har man börjat titta på det alternativet, säger Cecilia Gustafsson.
Rolf Forsman säger att det i nuläget inte är något som är aktuellt på Gotland.
– Det pågår inte något sådant arbete för tillfället och finns inte riktigt på kartan. Det är en tjänst som måste upprätthållas 24 timmar om dygnet och det är väl anledningen till att SOS Alarm la ner sin larmcentral på ön 2005. Men samtidigt pågår det en nationell utredning kring hur det ska vara med larmmottagning, jag vet inte när den ska vara klar, säger han.
Under onsdagen kommer SOS Alarm få svara på hur de ser på kritiken från Falck Ambulans och Region Gotland.