Känd Visbybar öppnade – men saknade bygglov

Krönet bar och bodega på Adelsgatan i Visby har expanderat serveringen med en inomhusdel – trots att tillstånd om bygglov inte beviljats. "Vad skulle vi göra? Almedalsveckan kom, det spöregnade och vi fick ingen kontakt med dem", säger Robin Ingelse.

Entreprenören Robin Ingelse anser att kommunikationen med Byggnadsnämnden varit bristfällig.

Entreprenören Robin Ingelse anser att kommunikationen med Byggnadsnämnden varit bristfällig.

Foto: Josephine Jubb

Utökar inomhus2019-07-11 07:41

I april lämnades bygglovsansökan in för ändring av butikslokalen på Adelsgatan 41 till bar och servering. Enligt Plan- och bygglagen ska ett besked om bygglov komma inom tio veckor, men en komplettering i ärendet skickades in den 20 maj.

Det gör att byggnadsnämnden har ytterligare tio veckor på sig att återkomma med ett beslut vilket skulle vara den 28 juli. Bygglovet ska dessutom träda i laga kraft när beslutet tagits, vilket tar ytterligare fyra veckor enligt byggnadsnämndens koordinator.

Trots det öppnade inomhusserveringen upp för gäster redan den 1 juli.

– Vad skulle vi göra? Almedalsveckan kom, det spöregnade och vi fick ingen kontakt med dem. Vi har verkligen försökt, vecka ut och vecka in, att få en kommunikation med handläggare, men utan framgång. För oss företagare blir det kämpigt, säger Robin Ingelse som driver verksamheten.

Han fortsätter:

– Jag är ung och kanske stormar på fort nu som entreprenör, men vi vill väldigt mycket för Adelsgatans framtid och det ger vissa smällar tillbaka. År efter år är det samma visa, det kanske är dags att göra något åt det.

Entreprenören menar att Regionen arbetar för långsamt och understryker den bristfälliga kommunikationen. Han påpekar att alla andra instanser som varit inblandade, så som polis och räddningstjänst som godkänt lokal och utrymningsvägar, varit på plats och gett tillstånd.

– Vi hade aldrig öppnat om det fanns en risk för att utsätta någon för fara, men nu handlar det om ett bygglov där det enda vi gjort är att tillsätta stolar, bord och bardisk samt knackat fram de gamla tegelväggarna som fanns under gipset. Allt är godkänt, det är bara byggnadsnämnden som inte tittat på det här enkla ärendet, säger han.

Att få tillstånd om bygglov innefattar ju även att det blir mer folk i lokalen.

– Så är det, men eftersom att vi redan har en pågående verksamhet precis i anslutning till den nya lokalen så är det redan mycket folk och rörelse här, säger Ingelse.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Eva Ahlin (C) förklarar situationen från Regionens sida.

– Tio veckor är maxgränsen på hur lång tid det får ta, det kan bli kortare tid om vi hinner det men oftast har vi fullt upp. Vi kan inte prioritera de små ärendena framför de stora utan vi handlägger det ärende som är näst på tur, säger Eva Ahlin.

Påföljderna när man påbörjar verksamhet utan bygglov skiljer sig från fall till fall.

– Generellt riskerar man att få sanktionsavgift som böter om man påbörjat ett bygge utan startbesked. Det spelar ofta inte så stor roll gällande byggarbete som ska göras utan det handlar mer om omgivningspåverkan och hur det skiljer sig från användningen som är i dag, säger Josefin Hane, bygglovsexpert på Boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!