Svensk observatör fortsätter bevaka USA-valet

Presidentvalet i USA är inte avgjort än. I takt med att utmanaren knappar in, höjer presidenten tonläget. Margareta Cederfelt är på plats i USA för att se hur den utdragna processen hanteras.

Den svenska valobservatören Margareta Cederfelt (M) är kvar i USA för att bevaka det turbulenta valefterspelet.

Den svenska valobservatören Margareta Cederfelt (M) är kvar i USA för att bevaka det turbulenta valefterspelet.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Utrikes2020-11-05 17:40

Den svenska riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) befinner sig i Washington D C för OSSE:s räkning där hon observerar presidentvalets efterspel

– Jag ser framför mig att processen med att hantera alla röster kommer att pågå i några veckor framåt.

Efter valdagen hade president Donald Trump ett bekvämt försprång. Men i takt med att alla röster räknas knappar utmanaren Joe Biden in. Detta har fått presidenten att kräva att rösträkningen stoppas. Han har även anklagat motståndarna för att försöka "stjäla" valet.

– Just nu är det ganska turbulent. Debatten är polariserad och stundtals aggressiv. Det vi ser är en förlängning av den högljudda valrörelsen. Att det fortsätter så är olyckligt.

Presidentvalet är oerhört jämnt och än pågår rösträkningen – trots presidentens krav. Något organiserat valfusk har inte noterats, säger Margareta Cederfelt.

– Det har varit ett ovanligt högt valdeltagande och nu ska alla röster räknas. Just nu räknas alla poströster. Att Biden går om Trump beror på att hans namn står på de flesta av dessa, säger Cederfelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om