Polens president coronasmittad

Polens president Andrzej Duda har konstaterats smittad med coronavirus men uppges må bra. Landet har sett en stor uppgång i antal smittade den senaste tiden.

Polens president Andrzej Duda har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.

Polens president Andrzej Duda har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.

Foto: UNTV/AP/TT

Brott & Straff2020-10-24 08:40

"Presidenten coronatestades i går. Resultatet visade positivt. Presidenten mår bra. Vi är i konstant kontakt med relevanta medicinska instanser", skriver hans medarbetare Blazej Spychalski på Twitter .

Han lägger till att även han själv går i karantän efter beskedet.

Coronaviruset har den senaste tiden spridits i snabb takt i Polen och under fredagen rapporterades ett nytt rekord i antal smittade. Från och med lördag träder ytterligare restriktioner i kraft i landet, bland annat stänger restauranger och barer under två veckor.

48-årige Andrzej Dudas roll är främst ceremoniell, men han har rätt att lägga in sitt veto mot lagar. Han tillträdde presidentposten i augusti efter att landets högsta domstol kommit fram till att resultatet från presidentvalet i juli var giltigt, trots flera fall av oegentligheter.

Duda står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) och vann i valet en knapp seger över mittenpartiet Medborgarplattformens kandidat Rafal Trzaskowski.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!