Efter kritiken: EU köper mer vaccin

EU vill dubbla sitt vaccininköp från tysk-amerikanska Biontech-Pfizer och försvarar sig samtidigt mot kritiken om att ha handlat för lite. Klartecken för Astra Zenecas vaccin väntar nu i slutet av januari.

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer har valt ut sin fabrik i Puurs i Belgien som en av de två globala produktionsplatserna för bolagets covid-19-vaccin. Arkivfoto.

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer har valt ut sin fabrik i Puurs i Belgien som en av de två globala produktionsplatserna för bolagets covid-19-vaccin. Arkivfoto.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-08 10:10

Efter att i höstas ha säkrat 300 miljoner doser från Biontech-Pfizer vill EU-kommissionen nu beställa ytterligare 300 miljoner doser av företagets vaccin mot covid-19.

– Vi måste vaccinera så många européer vi kan så fort som möjligt, säger von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Av de nya doserna kommer 75 miljoner att levereras under andra kvartalet i år, medan de övriga kommer senare under året.

"Bred portfölj"

Fredagens nyinköp kommer sedan EU-kommissionens vaccinstrategi kritiserats hårt av framför allt tyska politiker, som anser att EU – eller Tyskland på egen hand – borde ha skaffat sig en större andel av det tyskutvecklade vaccinet.

von der Leyen försvarar sig dock med att EU-kommissionen dels inte velat lägga "alla ägg i samma korg". När de första kontrakten skrevs i höstas var det långt ifrån givet vilket bolag som skulle leverera först.

– Början är alltid svår. Vi har byggt upp en bred portfölj. Det var viktigt, för ingen kunde i somras veta vilket vaccin som först skulle godkännas, säger von der Leyen.

Dels gäller det också att tänka på andra.

– Det handlar inte bara om oss i Europa. Också de länder som inte har samma ekonomiska möjligheter behöver vår hjälp, betonar von der Leyen.

Astra Zeneca?

Totalt är EU-kommissionen nu uppe i avtal om 2,3 miljarder vaccindoser. Av dem kommer 760 miljoner från de två vaccin – Biontech-Pfizer och Moderna – som hittills godkänts av läkemedelsmyndigheten EMA.

EMA flaggar dessutom för att besked om Astra Zenecas covid-19-vaccin kan väntas inom några veckor.

"Möjligt avgörande i slutet av januari, beroende på data och utvärderingsprocessen", meddelar myndigheten via Twitter.

Allt vaccin kommer dock av logistiska skäl inte att vara levererat förrän tidigast i höst, vilket olika EU-instanser flitigt upprepat.

– Jag förstår oron. Vi har alla fått nog av det här. Men produktion och fördelning av vaccin kan inte göras på en enda dag, sade António Costa, premiärminister i vårens ordförandeland Portugal, på en presskonferens i tisdags.

Fakta: EU:s vaccinbeställningar

EU-kommissionen har under hösten 2020 förhandlat och skrivit avtal med en rad vaccinproducenter för att garantera leveranser till EU:s medlemsländer.

Två av vaccinerna har redan godkänts av läkemedelsmyndigheten EMA.

* Från Biontech-Pfizer har EU beställt 300 miljoner doser och vill nu beställa 200 miljoner till, samt skaffa sig en option på köp av ytterligare 100 miljoner.

* Från Moderna har 80 miljoner doser beställs, med en option på ytterligare 80 miljoner.

Fem vaccin väntar fortfarande på klartecken eller håller på att utvecklas. Här har EU beställt upp till 400 miljoner doser från Astra Zeneca, 300 miljoner från Sanofi-GSK, 200 miljoner från Janssen, 415 miljoner från Curevac samt preliminärt 200 miljoner från Novavax.

Vaccinen fördelas i omgångar och i förhållande till folkmängden till de medlemsländer som anmält sitt intresse att vara med.

Källa: EU-kommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!