Läkare: Vaccinrelaterad propp kan behandlas

Tyska läkare säger sig ha hittat en möjlig behandling mot den typ av blodproppar som Astra Zenecas covidvaccin i sällsynta fall misstänks ge upphov till.

En kvinna får Astra Zenecas covidvaccin i Rumänien.

En kvinna får Astra Zenecas covidvaccin i Rumänien.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-19 16:19

En forskargrupp som verkar vid det tyska universitetssjukhuset Greifswald anser att de vet vad – en form av försvarsmekanism – som gör att blodproppar utvecklas i hjärnan hos ett fåtal vaccinerade. Det innebär att en behandling mot processen kan utvecklas, rapporterar bland andra public servicekanalen NDR och tidningen Deutche Welle.

En sådan behandling kan dock inte sättas in i förebyggande syfte, utan först då blodproppar utvecklats, enligt läkarna.

Beskedet kommer dagen efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gett grönt ljus för fortsatta vaccinationer med Astra Zenecas omdiskuterade preparat. Enligt EMA är bolagets covidvaccin säkert och effektivt och sprutans fördelar större än de eventuella riskerna.

Samma dag presenterade en läkargrupp i Norge en hypotes där de kopplade tre allvarliga fall av blodpropp som drabbat sjukvårdsanställda till vaccinet. En av de vaccinerade dog.

– Jag ser ingen annan möjlighet i dag, sade Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, om det eventuella sambandet.

I den tyska forskargruppen finns deltagare från Österrike, där ett liknande fall som de i Norge dokumenterats. Där dog en sjuksköterska av blodpropp i hjärnan efter att ha fått Astra Zenecas vaccin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!