Ambulanser i LA prioriterar bort döende

Vården i Los Angeles, USA, är så pressad av pandemin att ambulanspersonalen får lov att prioritera bort patienter som bedöms vara på väg att dö oavsett.

Los Angeles är hårt drabbat av coronaviruset. Här köar bilister för att få bli testade på en parkeringsplats vid en av stadens stora idrottsarenor i måndags.

Los Angeles är hårt drabbat av coronaviruset. Här köar bilister för att få bli testade på en parkeringsplats vid en av stadens stora idrottsarenor i måndags.

Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-05 16:15

De behöver fokusera på de smittade patienter som anses ha en större chans att klara sig, rapporterar bland andra Los Angeles Times.

– Många sjukhus har nått ett krisläge och tvingas fatta väldigt tuffa behandlingsbeslut, säger storstadens vårdchef Christina Ghaly till LA Times.

Ghaly säger att den senaste tidens ökning i antalet fall är en följd av firandet av högtiden Thanksgiving i slutet av november. Firandet av jul och nyår har ännu inte satt avtryck i statistiken, men sjukhusen uppges förbereda sig så gott det går på ännu en ökning.

Som det är nu har det hänt att patienter inte fått plats i vårdinrättningarnas väntrum och i stället fått vänta i ambulanser i upp till åtta timmar. Utanför flera sjukhus har akutmottagningarna byggts ut med tillfälliga rum, i form av tält utanför.

Patienter som inte ska prioriteras av ambulanspersonalen är till exempel de vars hjärtan har stannat och som inte reagerar på återupplivningsförsök.

Fler än 353 640 personer har avlidit i USA efter att ha insjuknat i covid-19, enligt de senaste siffrorna som sammanställts av Johns Hopkins-universitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!