Över 30 soldater döda i attack i Mali

Minst 31 soldater har dödats i en attack i norra Mali i veckan. Dådet skedde samtidigt som närmare 60 civila dödades i grannlandet Niger.

En soldat från Tchad patrullerar gator i staden Gao i norra Mali, där väpnade grupper attackerar civila och militär. Arkivbild.

En soldat från Tchad patrullerar gator i staden Gao i norra Mali, där väpnade grupper attackerar civila och militär. Arkivbild.

Foto: Jerome Delay/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-03-17 16:35

Ett tiotal gärningsmän på motorcyklar och mindre lastbilar stormade en militärpostering sydväst om staden Ansongo i måndags. Basen ligger nära gränsen till Burkina Faso respektive Niger.

Uppgiften kommer från ett militärbefäl som vill vara anonym.

Flera skadade har förts till sjukhus i närliggande staden Gao.

– Minst 13 av terroristerna hittades döda på plats, medan andra offer förts bort av gärningsmännen, säger befälet.

Attacken genomfördes samma dag som ett brutalt dåd utfördes i grannlandet Niger. Minst 58 civila dödades när gärningsmännen attackerade människor som återvänt från en marknad i den västra delen av landet.

Regionen ser en oförminskad våg av terror och brutalitet, i en konflikt där militanta islamistiska grupper och lokala beväpnade gäng sammandrabbar med varandra och militär.

De islamistiska väpnade grupperna fick fotfäste i norra Mali 2012, i samband med ett uppror som folkgruppen tuareger genomförde. Franska styrkor intervenerade då, men de militanta grupperna förflyttade sin terror till mellersta Mali, Niger och Burkina Faso.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!