"Hur i helvete kunde världen bara titta på?"

Ljudet av explosioner hörs tydligt och kommer närmare det trånga fuktiga rum i den palestinska staden Khan Yunis, där en familj försöker överleva de aldrig sinande israeliska bombanfallen, och bristen på mat och vatten. –Booom! ropar de och hurrar när bomberna slår ner – en sorts lek för att lugna barnen.

Palestinier letar efter överlevande i rasmassorna av ett bombat hus i Khan Yunis på Gazaremsan.

Palestinier letar efter överlevande i rasmassorna av ett bombat hus i Khan Yunis på Gazaremsan.

Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Mellanöstern2023-10-20 05:45

Israels militär har i snart två veckor attackerat Gaza efter terrorstämplade Hamas omfattande och blodiga attack på Israel den 7 oktober.

Familjen Keshawis situation börjar bli allt mer desperat, berättar de för nyhetsbyrån AP.

Azmi Keshawi, hans fru, två söner, två döttrar och de små barnbarnen har inte duschat på flera dagar efter att Israel stängt av vattentillförseln och stoppat alla bränsleleveranser.

Maten börjar sina. Hittills har inga hjälpsändningar nått in till Gaza.

Kokar vatten

Familjen hämtar dricksvatten från FN:s skola där de får dunkar med vatten som hämtats från underjordiska vattenansamlingar under Gaza. Vattnet smakar salt. Avsaltningsanläggningen fungerar inte längre sedan bränslet tog slut.

Familjen Keshawi kokar vattnet och hoppas på det bästa.

– Hur i helvete kunde världen bara titta på och låta Israel stänga av vattentillförseln, säger den 59-årige Azmi Keshawi, som är forskare vid International Crisis Group och utbildad i USA.

Han säger att just det att världen tittar på är det som gör honom mest ledsen.

Ibland är de israeliska flyganfallen för intensiva för att man ska kunna ta sig ut och försöka få tag på livsmedel. Men det börjar bli så ont om saker att äta hos familjen, så Azmi Keshawi försöker att få tag på bröd så ofta han kan.

Fem timmar

Flera bagerier har blivit bombade, eller har stängt för att de inte kan få tag på vatten eller bränsle. På torsdagen väntade han fem timmar i en kaosig kö för att få tag på bröd.

Azmi Keshawi har pengar och skulle kunna köpa mat till sina barnbarn. Men det finns nästan inget att köpa. Barnen får ofta äta torrt bröd och dricka pulvermjölk.

Han har sett ställen där palestinier som har kycklingfarmer startat ett slags tillfälligt gatukök i sina hem där gästerna får vänta i timmar på att få en tallrik ris med lite kyckling. Keshawi önskar att han inte sett vattnet som de använde när de lagade maten. Det såg ut som någon sorts gul vätska.

– Men nu kan man inte vara kräsen. Vi vet inte om det kommer att finnas någonting alls i morgon.

Är vettskrämda

Azmi Keshawi säger att nätterna är värst. När bomberna slår ned i närheten och explosioner lyser upp himlen försöker de vuxna att samla det lilla mod de har kvar för att lugna barnbarnen.

– Booom! ropar de.

De små barnen skrattar. Men de äldre är vettskrämda.

De ser nyheterna och vet att tusentals hem förstörts i flyganfallen och att mer än 3 000 palestinier dödats i Gaza hittills.

Azmi Keshawi säger att han försöker hålla modet uppe inför barnen. Men ofta kan han inte sluta gråta.

– Det tar livet av mig. Det krossar mitt hjärta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!