Tre varmaste juli under de senaste fem Ă„ren

VÀrldens tre varmaste julimÄnader har alla registrerats under de fem senaste Ären, visar ny data frÄn EU:s observationssystem för global miljöövervakning och sÀkerhet, Copernicus.

SmÄ isflak flyter i vattnet utanför Nuuk, Grönland, under förra sommaren.

SmÄ isflak flyter i vattnet utanför Nuuk, Grönland, under förra sommaren.

Foto: Keith Virgo/AP/TT

Miljö2020-08-07 02:10

Globala temperaturmÀtningar har gjorts sedan mitten av 1800-talet. Varmare julimÄnader Àn Ärets har tidigare bara registrerats 2016 och 2019, enligt Copernicus.

En tydlig konsekvens Àr en allt mer mÀrkbar issmÀltning i Arktis, dÀr istÀckets utbredning nÄdde en rekordlÄg nivÄ i juli sedan mÀtningen i omrÄdet inleddes för fyra decennier sedan.

Copernicus nya siffror kommer samtidigt som Frankrike och Belgien förbereder sig för en möjlig vÀrmevÄg till helgen. Under torsdagen stÀngdes italienska alpvÀgar av efter varningar om att vÀrmen kan fÄ en glaciÀr i omrÄdet att rasa.

– Det Ă€r inte bara en sommargrej. Det Ă€r pĂ„ en global skala och alla mĂ„nader blir varmare, sĂ€ger Copernicusforskaren Freja Vamborg.

Flera platser runtom i vÀrlden noterade i Är en rekordvarm julimÄnad. Bland annat slogs vÀrmerekord i de amerikanska delstaterna Texas och New Mexico och flera lÀnder i Mellanöstern, dÀribland Bahrain.

VÀrmevÄgen har ocksÄ kopplats till de omfattande skogsbrÀnderna som under sommaren har rasat i Sibirien.

Barn leker i en fontÀn i Belarus huvudstad Minsk under sommarens vÀrmevÄg i landet.
Barn leker i en fontÀn i Belarus huvudstad Minsk under sommarens vÀrmevÄg i landet.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!