Republikan i kongressen erkÀnner lögner i cv

Republikanen George Santos, som i november knep en stol i representanthuset, erkÀnner att han ljugit om sin yrkesmÀssiga bakgrund och sin utbildningsnivÄ.

Republikanen George Santos, som blev invald i representanthuset i november, har blivit pÄkommen med flera lögner om sin bakgrund. Arkivbild.

Republikanen George Santos, som blev invald i representanthuset i november, har blivit pÄkommen med flera lögner om sin bakgrund. Arkivbild.

Foto: John Locher/AP/TT

USA2022-12-27 08:39

ErkÀnnandet kommer efter flera avslöjanden om att Santos pÄstÄenden om sin bakgrund inte stÀmmer. Bland annat pÄstod Santos att han arbetat pÄ finansbolagen Goldman Sachs och Citigroup. Han pÄstod ocksÄ felaktigt att han tagit en universitetsexamen.

– Jag tog inte examen frĂ„n nĂ„got högre lĂ€roverk. Jag skĂ€ms och ber om ursĂ€kt för att jag har förskönat mitt cv, sĂ€ger Santos sĂ€ger till The New York Post.

Santos sÀger vidare till tidningen att han aldrig arbetat direkt för nÄgot av finansbolagen, men att han gjort uppdrag för dem via sitt eget bolag.

– Jag tĂ€nker inte komma med undanflykter om det hĂ€r, men mĂ„nga mĂ€nniskor överdriver i sina cv:n eller skruvar lite... Jag sĂ€ger inte att jag inte Ă€r skyldig till det, sĂ€ger George Santos till radiokanalen WABC.

Santos har Àven anklagats för att ha ljugit om att hans judiska morförÀldrar flydde nazisterna under andra vÀrldskriget. PÄ det svarar han att hans mormor berÀttat om sin judiska bakgrund, men senare konverterat till katolicismen.

Republikanerna tog majoriteten frÄn Demokraterna i representanthuset i mellanÄrsvalet i november. Santos, som tog en tidigare demokratisk stol, sÀger att han inte kommer lÄta avslöjandena pÄverka hans politiska arbete.

– Jag tĂ€nker hĂ„lla de löften jag gav under kampanjen, sĂ€ger han till The New York Post.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!