Region Gotland bedömer att det i Visby måste fram planlagd mark för åtminstone 300 bostäder per år de kommande åren. Strukturplanen för hela Visborgsområdet ger plats för cirka 4 000 bostäder. Utbyggnaden ska börja i norra delen och för den etappen finns nu en visionsstudie som innehåller nära 500 lägenheter.
– Om efterfrågan på bostäder håller i sig är det inte otänkbart att vi får se samma intensiva byggande på Visborg som vi i dag ser i A 7-området, säger stadsarkitekt Christian Hegardt.
Gotlandshem behöver mark om bolaget ska klara av uppdraget att förse Visby med fler hyreslägenheter. För två år sedan lovade regionstyrelsen att bolaget ska få mark på Visborg för att bygga cirka 250 lägenheter.
Förutom Gotlandshem trycker även Stenvalvet AB på. Bolaget, som äger huset som inrymmer bland annat länsstyrelsen, vill utveckla fastigheten.
Enligt visionsstudien får Stenvalvet möjlighet att bygga på länsstyrelsehuset med en våning, och dessutom bygga ett lika stort hus på den delen av fastigheten som i dag är parkering.
– Vi har redan haft dialogmöten med Gotlandshem och Stenvalvet, berättar Christian Hegardt.
Redan i år kan det bli aktuellt med flera markanvisningar. Anders Lindholm, chef för regionens exploateringsenhet, tror att en utbyggnad av gator och annan infrastruktur i norra delen kan påbörjas under 2019.
Norra delen ska kunna länka vidare till en fortsatt utbyggnad, vilket påverkar planeringen av gatunätet. Genom att ha en enhetlig riktning under utbyggnadstiden ska stadsdelen hela tiden upplevas så hel och färdig som möjligt.
Norra Visborg är tänkt att bebyggas med höga hus, några av dem upp till sex våningar. Genom att bygga högt kan områden bli grönare. Enligt visionsstudien sparas nästan hela Donnerska hagen.
– Sedan visionsstudien togs fram har vi från politiskt håll fått i uppdrag att förtäta området. För att klara det kan det bli aktuellt att bygga parkeringshus, säger Christian Hegardt.
En del spår av gammal infrastruktur finns med i visionsstudien. Exempelvis återanvänds den gamla järnvägsbanken, som ledde in från Hällarna mot kasernområdet, som gata enligt förslaget kallad Skogsvägen.
Den vackra allén som går genom området blir cykel- och gångväg. I visionsstudien byggs en förskola i två våningar och med fem avdelningar i närheten av det område där Pippi-huset låg innan det flyttades till Kneippbyn.
Det finns redan flera detaljplaner för delar av Visborgsområdet. 2007 antogs en plan för att ändra användningen av kasernområdets byggnader från logement till kontor, och 2012 skapades en detaljplan för området där idrottshallen byggts. Planarbetet för att omdana området kring kungsladugården har påbörjats.
Det som saknats är planer som möjliggör byggande av bostäder i större skala.
Förutom visionen för norra Visborg pågår arbetet med att ta fram en detaljplan för kvarteren Ljuset och Lyktan, områden som Peab AB äger. Kvarteren ligger i den centrala delen av regementsområdet.
Ett avtal om att upprätta en detaljplan tecknades 2013, men arbetet kom aldrig igång. För ett år sedan förnyades uppdraget, och nu pågår arbete med att ta fram en plan som ska göra det möjligt att bygga cirka 400 bostäder och som dessutom ger utrymme för annan verksamhet.
2014 antogs en detaljplan för kvarteret Skenet, där bland annat Atheneskolan ligger.
Området, som ägs av Peab, ska även vara möjligt att bebygga med radhus.