Ali får hjälp av hotellkungen

Om Ali Popal tvingas till Afghanistan är hjälpen inte avlägsen. Hotellmiljardären Petter Stordalen har lovat 28-åringen 250 000 kronor som finanisering för resan tillbaka till Sverige – men den lösningen är en sista utväg.

Ali Popal trivs alla bäst när han får jobba och det har även visat sig tydligt i och med utmärkelsen Årets medarbetare i hela Nordic Choice-koncernen.

Ali Popal trivs alla bäst när han får jobba och det har även visat sig tydligt i och med utmärkelsen Årets medarbetare i hela Nordic Choice-koncernen.

Foto: Johan Kurelid

UTVISNINGSHOTET2018-03-15 17:15

Det är tisdag morgon i mitten av mars. Ali är ledig från jobbet, men har ändå inget emot att ses i vinterträdgården på Clarion hotel. Han kallar platsen för sitt andra hem och kollegorna för sin familj.

Hans högsta dröm i livet är att få uppehållstillstånd i Sverige, att få klart besked att han är välkommen att stanna på Gotland så länge han önskar, men Migrationsverkets planer går åt ett helt annat håll – tillbaka till Afghanistan.

Den 12 juli förra året kom beslutet att Ali Popal inte får stanna kvar i Sverige utan ska skickas tillbaka till hemlandet.

Där står det bland annat att Migrationsverket beslutar att:

- avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.

- avslå din ansökan om flyktingstatusförklaring.

- utvisa dig ur landet med stöd i bestämmelserna i 8 kapitlet sjätte paragrafen i utlänningslagen.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att Ali ska skickas tillbaka till Afghani­stan då han inte har kunnat presentera uppgifter som styrker en eventuell hotbild mot honom.

– Migrationsverket borde se mer på vad jag gör här, hur jag bidrar i det svenska samhället. Hur jag jobbar, betalar skatt, hur jag har lärt mig flytande svenska. I stället fokuserar de bara på frågan ”varför kan han inte åka tillbaka?”. Jag har ingenting i Afghanistan att komma hem till. Jag vill stanna här, bygga mitt liv på Gotland och hjälpa till att bygga Sverige, säger Ali.

Regnet piskar ner över vinterträdgårdens glasade tak när Ali berättar om vad som hänt sedan vi träffades senast, i slutet av augusti förra året.

Han berättar om hur han fått ännu fler uppgifter på hotellet, att han jobbar med frukosten, i servisen och att han fungerar som lite allt-i-allo.

– Ofta när det kommer praktikanter så är det jag som visar dem runt i lokalerna, berättar han med ett brett leende.

Han har växt in i uppgifterna, tagit för sig mer och mer, trots att han i början fick stålsätta sig för att verkligen våga.

– Jag mår som allra bäst när jag jobbar, när jag får skratta ihop med jobbarkompisarna.

Ali berättar att han under det första året levde med en konstans oro över vad som skulle hända, vad migrationsverkets beslut skulle bli.

– Jag var överstressad och kände oro varje vaken sekund, men nu har jag lärt mig att kontrollera stressen. 70 procent av tiden tänker jag positiva tankar och jag lever som vilken svensk som helst. Jag jobbar, umgås med mina kompisar, äter mat ihop, ser på fotboll och går promenader. Om jag skulle få besked om att jag får stanna, då skulle allting falla på plats. Det skulle vara den största lyckan.

I januari i år hade Nordic Choice-koncernen, där Clarion hotel Visby ingår, sin årliga vinterkonferens. Runt 3 000 av totalt 16 500 medarbetare deltog och Ali blir lyrisk när han tänker tillbaka på den magiska kvällen på Tele2 Arena i Stockholm.

Där blev han nämligen hyllad av hela lokalen när han fick ta emot utmärkelsen som Årets medarbetare i hela koncernen.

Ägaren, hotellkungen och miljardären Petter Stordalen överräckte en check på 50 000 kronor, men inte nog med det. Han berättade också att företaget från och med då skulle bistå med gratis advokathjälp och driva hans fall mot Migrationsverket. Han kallar den för ”Ali-hjälpen” och den ska även bistå fler medarbetare i koncernen som är i samma situation.

– Petter har även sagt till mig att om det värsta tänkbara skulle inträffa, att jag skulle skickas tillbaka till Afghanistan, då ska han ge mig 250 000 kronor så jag kan ta mig tillbaka till Sverige igen.

Ali Popal har redan fått hjälp av Nordic Choice-koncernens advokater och tillsammans har de överklagat det andra och senaste utvisningsbeslutet. Blir det avslag igen återstår bara en chans till innan de tvingas söka arbetstillstånd, den enda då återstående vägen och möjligheten.

– Men det känns som att advokaterna är hoppfulla, att det kommer att lösa sig till slut. Under tiden kan jag bara jobba på så mycket det går, fortsätta leva mitt liv som vanligt och försöka tänka positivt.

I Afghanistan har han sin pappa, pappans fru, systrar och bröder.

– Jag skickar hem pengar och vi försöker ha kontakt en gång i veckan, men ibland går det lång tid innan de svarar och då blir jag väldigt orolig. För några dagar sedan fick jag veta att min kusin hade omkommit i en bilolycka. Det kommer tyvärr aldrig några glada nyheter hemifrån, säger Ali Popal.

Bakgrund

Det var ett kort möte på grekiska ön Lesbos som kom att förändra livet för Ali Popal.

­Det var då, i september 2015, som gotlänningarna ­Magnus Olsson och Charlotte Österholm avbröt sin semester för att hjälpa flyktingar i land.

Trasiga människor som kom från Turkiet i gummibåtar över Egeiska havet till Lesbos i hopp om att ta sig vidare upp genom Europa. Många flyktingar betalade i desperation 1 250 euro för färden över havet.

Ali lämnade hemmet i Masar-e Sharif på grund av den ständigt närvarande skräcken för att faktiskt dö. ”När man vaknar på morgonen vet man inte om man är vid liv på kvällen”, sade han.

Magnus gav Ali sitt visitkort, det som kom att bli ­biljetten till ett nytt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om