Nu vabbar allt fler män på Gotland

Fortfarande är det kvinnor som ­vabbar mest, men på Gotland är ­uttaget mer jämställt än rikssnittet. ­Enligt länsstyrelsens sakkunniga i jämställdhet tjänar både mannen och kvinnan på ett jämställt föräldraskap.

Långt kvar. Trots många satsningar är det fortfarande de gotländska mammorna som vabbar mest.

Långt kvar. Trots många satsningar är det fortfarande de gotländska mammorna som vabbar mest.

Foto: JESSICA GOW / TT

Vab-statistik (GA)2016-11-21 05:15

62 procent av vabbdagarna tas ut av kvinnor och 38 procent av män i riket, visar statistik från försäkringskassan som nyhetsbyrån Siren sammanställt. På Gotland tas 59 procent av vabbdagarna ut av kvinnor och 41 procent av män, alltså har Gotland ett något jämnare uttag. Enligt försäkringskassan är det normalt sett mer jämställt i storstäder än på landsorten. Filip Reinhag, särskilt sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen, tror att en av anledningarna till att uttaget är mer jämställt på Gotland är för att det finns många aktörer på ön som driver ett jämställdhetsarbete.

– Exempelvis regionen och vi på länsstyrelsen arbetar aktivt för att öka jämställdheten. Jag tror också det beror på att vi har många anställda inom offentlig sektor, där det tenderar att vara en mer jämställd fördelning än inom den privata sektorn, säger Filip Reinhag.

Trots att män oftare stannar hemma med sina sjuka barn i dag går utvecklingen sakta. Fördelningen av uttag av tillfällig föräldrapenning har under lång tid legat på samma nivå. Går man tillbaka drygt 15 år i tiden har fördelningen bara förändrats ett par procentenheter.

– Att kvinnor oftare vabbar handlar om genusfrågor, vad samhället har för förväntningar på kvinnor respektive män. Men det handlar också om den könssegregerade arbetsmarknaden som reproducerar förväntningarna på vilket kön som ska ha huvudansvaret för barnen.

Filip Reinhag berättar att det är dåligt ur många hänseenden, både för mannen och för kvinnan, om fördelningen av vabbdagar och föräldraledighet är ojämställd.

– Undersökningar visar att män som stannar hemma med sina barn, främst under längre perioder när man är föräldraledig, får ett ökat psykiskt välbefinnande och en starkare anknytning till sitt barn.

– Kvinnor drabbas i mycket större utsträckning ekonomiskt och hälsomässigt av en ojämställd fördelning, säger Filip Reinhag.

Mycket ansvar ligger på ­arbetsgivaren när det kommer till att arbeta för ett mer jämställt föräldraskap, menar Filip Reinhag.

– När anställda berättar att de ska ha barn tror jag att det är viktigt att arbetsgivaren ser det som naturligt att fråga när, inte om, personen ska vara föräldraledig, eller se det som ett problem. Det är också viktigt att vi fortsätter diskussionen kring könsnormer och om vilka förväntningar som finns.

Vård av barn, Vab

Du kan få ersättning för vab om barnet är mellan åtta månader och tolv år. Det finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre eller yngre.

Du får ersättning om du stannar hemma från jobbet eller avstår från att söka ­arbete för att du ska ta hand om ett sjukt barn.

Ersättningen för vab är lite mindre än 80 procent av inkomsten. Dock finns ett maxbelopp för hur mycket pengar du får.

Det går att få ersättning för vab för max 120 dagar per år om barnet är upp till 12 år.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om