April blev en extremt torr månad. SMHI uppmätte bara 2 mm nederbörd i Visby, 6 mm på Gotska Sandön och inte en enda droppe regn vid Hoburgen under hela månaden. Den slutliga statistiken för maj är inte klar ännu, men hittills har stora delar av Gotland fått mellan 150 och 200 procent i förhållande till en normal majmånad. Att det varit ovanligt regnrikt bekräftas av Kjell Swebilius i Vänge, som sedan 1991 rapporterat in nederbörd till SMHI från en mätstation i Vänge:
– Vi är uppe i 47,5 mm i Vänge hittills. Det var en riktigt ordentlig regndag, jag mätte på morgonen den 19:e och då hade det kommit 31,9 mm. Sedan har det varit lite småpytsande hit och dit. I maj förra året kom det bara 3,6 mm, säger han.
Sedan han började sina mätningar är genomsnittet för maj 32,3 mm vid mätstationen i Vänge.
Faktum är att det inte bara är maj som varit ovanligt blöt. Under perioden januari till maj i år har det regnat mer än förra året – och faktiskt mer än ett normalår, enligt SMHI.
– Det har regnat mellan 100 och 150 procent i förhållande till ett normalt år, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI och fortsätter:
– Men mycket av nederbörden avdunstar och tas upp av växter så här års. Under sommarhalvåret går bara en liten av nederbörden ner i grundvattnet. Så även om vi har haft en ganska blöt månad räcker det inte för att påverka grundvattennivåerna.
Men avdunstningen påverkas också av hur varmt det är. Medan vi de senaste åren varit vana vid högsommartemperaturer under maj månad, har det i år varit betydligt svalare.
– Om man jämför med åren 1961 till 1990, som vi gör, har maj varit något varmare än normalt. Men om jag jämför med 2000-talet så får man säga att temperaturen under maj månad har varit lägre i år, men det är inga stora marginaler, säger Jon Jörpeland.
Anledningen till att Gotland ligger ovanligt bra till i nederbördsstatistiken, trots en klen vinter, är att mars på många håll var en ovanligt nederbördsrik månad. Till exempel fick mätstationerna i både Visby och Vänge över 70 mm.
– Det är mars som har räddat det här året så här långt. Men även om det som kommer nu, inte gör något för grundvattnet så blir det ju grönt och fint, konstaterar Kjell Swebilius.